Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия задържа украинския консул Александър Сосонюк в Санкт Петербург при получаване на класифицирана информация по време на среща с руски гражданин, съобщават от ФСБ, предадоха РИА "Новости" и други руски медии.

Арестът е извършен в петък. 

Информацията е съдържала база данни за правоохранителните органи и ФСБ на Русия.

От службата поясняват, че такава дейност е несъвместима със статута на дипломатическия служител и има враждебен характер по отношение на Русия.

Срещу задържания ще бъдат приложени мерки съгласно нормите на международното право.

Двама източници от Министерството на външните работи на Русия съобщиха пред "Комерсант", че украинският консул ще бъде експулсиран от страната. Това е практиката, тъй като консулът има дипломатически имунитет и не може да бъде задържан.

Единият от източниците отбеляза, че въпросът е дали ще бъде обявен за персона нон грата или ще бъде обявен за нежелан.

Министерството на външните работи на Украйна съобщи, цитирано от "Ройтерс", че ФСБ на Русия за кратко е задържало украински дипломат в Санкт Петербург.

Ведомството пояснява, че дипломатът е бил задържан за няколко часа, но сега се е върнал в консулството на Украйна в Санкт Петербург.

"Украинската страна скоро ще реши как да отговори на тази провокация, като се вземе под внимание съответната практика", се казва в съобщението на министерството във връзка с ареста на Сосонюк.

Аресттът е извършен на фона на напрежението между Украйна и Русия.