Съюзниците от НАТО на САЩ подкрепиха в четвъртък последния кръг от санкции на САЩ срещу Русия, осъждайки Москва заради натрупването на руски войски по границата на Украйна, съобщава "Ройтерс". 

"Русия продължава да демонстрира устойчив модел на дестабилизиращо поведение", се казва в изявлението на западния военен съюз в изявление на всички 30 съюзници в НАТО, обвинявайки Москва в нарушаване на суверенитета на Украйна, намеса в изборите в САЩ и извършване на злонамерени кибер дейности.

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, забранява на американските финансови институции да участват на първичния пазар на руския държавен дълг от 14 юни, като заповедта позволява тези действия да бъдат разширени в бъдеще.

"Ние сме солидарни със Съединените щати", каза НАТО, като призова отново Русия да деескалира напрежението на границата на Украйна и да се съгласи на заседание на Съвета НАТО-Русия, форум за диалог Изток-Запад.

Съветът НАТО-Русия е създаден през 2002 г., за да улесни консултациите между западния военен алианс и Москва, но Кремъл отказа последната покана за среща, казва НАТО. Съветът се събра за последно през юли 2019 г.

Меркел и Байдън призоваха Русия за деескалация

Двамата лидери проведоха телефонен разговор

Малко по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че САЩ ще получат решителен отпор от Русия в отговор на агресивно поведение, а Москва неизбежно ще отговори на американските санкции.

Според нея новите антируски ограничения от страна на САЩ увеличават конфронтационната степен в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от тяхното нормализиране.

"Ние многократно предупреждавахме САЩ за последиците от враждебните им стъпки, като опасно потвърждавахме степента на конфронтация между нашите страни. Такъв курс - ние също подчертавахме неведнъж - не отговаря на интересите за народите на двете водещи ядрени сили, които са исторически отговорни за съдбата на света."

"В телефонен разговор с руския президент Джо Байдън изрази интерес към нормализирането на руско-американските отношения, но действията на неговата администрация свидетелстват за обратното", обясни Захарова.

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

САЩ не били готови да се примирят с обективната реалност, че съществува многополюсен свят