Канцлерът на Германия Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън подкрепят призиви Русия да прекрати военните маневри по границата с Украйна, информира ДПА.

"Канцлерът и президентът се съгласиха, че е необходимо да се призове Русия да намали последното военно подсилване с цел деескалация на ситуацията", каза Щефен Зайберт, говорител на германското правителство, след телефонен разговор между двамата лидери.

ЕС: Русия да приеме инспекция на ОССЕ за военните маневри по границата с Украйна

ЕС: Русия да приеме инспекция на ОССЕ за военните маневри по границата с Украйна

Обясненията на Москва са незадоволителни...

Според американски оценки Москва е разположила между 15 000 и 25 000 войници на полуостров Крим и по границата с Украйна.

Министри на 30-те държави членки на НАТО проведоха видеоконференция и обсъдиха трупането на руски войници по украинската граница.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно заяви, че това е най-голямото дислоциране на руски въоръжени сили от анексирането на Крим през 2014 г. Той подчерта, че НАТО призовава Русия да прекрати агресивните провокации.

Военният министър на САЩ Лойд Остин индикира, че могат да продадат още оръжия на Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

По границата вече има 110 000 руски военни…

Причините за последната ескалация не са напълно ясни.

В НАТО се обсъжда теория, че руският лидер Владимир Путин иска да пробва колко далеч може да стигне американската подкрепа за Украйна. Един от най-неблагоприятните сценарий е Русия да предприеме офанзива с проруските сепаратисти в Източна Украйна за осигуряване на достъп до Северния кримски канал до река Днепър.

Москва заявява, че Путин само реагира на провокациите на Киев.

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че дислоцирането на хиляди руски войници тази седмица е учение. Правителството покани чуждестранни представители да посетят териториите.

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия също се изтегля от Афганистан през септември