Министърът на отбраната на Украйна - Андрий Таран, заяви пред комисия на Европейския парламент, че е възможно Русия да нападне Украйна през окупирания Крим, съобщи агенция Укринформ.

Само в Крим в момента руската страна е струпала 42 хиляди военни, а по цялата източна граница на Украйна - най-малко 110 хиляди.

"От 2008 г. Кремъл активизира усилията си да получи контрол над целия регион на Черно море. Агресивните действия на Русия промениха мащаба на заплахата и разрушиха баланса на силите в региона. Нашата оценка показва ясно, че концентрацията на руските войски може потенциално да позволи на Русия да осъществи внезапни действия с цел ескалация откъм окупирания Крим. Де факто Кремъл превърна Крим в мощна военна база с над 32 хиляди военни, със значително усилване на военноморския и въздушния настъпателен компонент." - предупреди украинският министър.

Според него Русия може да предприеме мащабна военна провокация през тази година.

Андрий Таран отбеляза, че всички обвинения от руските пропагандисти за провокации от страна на Украйна са цинична лъжа. Украйна никога не е прибягвала към провокации, затова пък постоянно се сблъсква с многобройни провокации от страна на Руската федерация.

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Русия е струпала 28 батальонни бойни групи по границата...

Той подчерта, че в рамките на няколко седмици Русия е увеличила силите си в Крим до 42 хиляди войници. Те са обединени в настъпателни формирования, които могат да осъществяват настъпателни операции.

Таран отбеляза, че украинската страна наблюдава внимателно и подсилването на руския Черноморски флот с десантни и бойни кораби, които се предислоцират от Каспийско и от Средиземно море и вече са в Азовско море.

"С тези допълнителни сили руските военни са способни да провеждат широкомащабни амфибийни операции", добави той.

Същевременно Русия е разгърнала и всички видове авиация - бомбардировачи, щурмова авиация, изтребители и самолети за поддръжка.

"Наличието на ядрени боеприпаси на полуострова създава множество проблеми - международни, правни и нравствени. Ако Русия предислоцира ядрено оръжие, това ще бъде фундаментално нарушаване на Договора за неразпространение на ядреното оръжия" - подчерта Таран.

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия също се изтегля от Афганистан през септември