ЕС и държавите-членки призовават Русия да приеме делегация на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, по силата на Виенския документ, за да разсее подозренията, предизвикани от необичайното струпване на руски военни и техника по границата с Украйна.

ЕС излезе с обръщение във връзка с необичайната военна активност на Русия - това стана по време на съвместно заседание на Постоянния съвет и Форума за сътрудничество в сферата на сигурността на ОССЕ, предаде "Укринформ".

"Ние много внимателно и с голяма загриженост наблюдаваме влошаването на ситуацията в Източна Украйна и движението на руските войски към границата с Украйна и край нея, както и на незаконно анексирания Кримски полуостров. Призоваваме Руската федерация да предприеме необходимите стъпки за деескалиране на ситуацията и да започне съдържателен диалог и конструктивни консултации." - се казва в изявлението.

ЕС отбелязва, че Виенският документ, който е подписан и от Русия, е насочен към намаляване на военните рискове и е "ключов елемент от общата ни сигурност".

"Именно затова ние напълно подкрепяме искането на Украйна да бъде активиран механизмът за консултации, както е предвидено в т. 16 от раздела за намаляване на рисковете във Виенския документ", заявяват страните от общността.

Крамп-Каренбауер: Ако Русия прави само учение, може да допусне ОССЕ, но отказва

Крамп-Каренбауер: Ако Русия прави само учение, може да допусне ОССЕ, но отказва

Да се намеси ОССЕ...

Посочва се също, че разясненията, направени от Руската федерация в петък, "едва ли може да се смятат за удовлетворителни, тъй като в тях липсва важна информация, която да обясни тази дейност и да разреши проблемите".

"Отказът на Руската Федерация да води съдържателен диалог на заседанието в събота предизвиква съжаление и не помага на усилията за деескалация. Затова призоваваме Русия да действа добросъвестно, въз основа на своите политически и военни ангажименти в рамките на ОССЕ." - се казва в изявлението.

В ЕС и страните-членки отправят и редица препоръки "за изясняване на ситуацията и прекратяване на активността, будеща безпокойство" - по силата на Виенския документ, както и други мерки за укрепване на доверието и сигурността.

Една от препоръките съдържа призив към Русия да " приеме доброволно визита, за да разсее безпокойството по отношение на военната й активност, съгласно т. 18 от Виенския документ от 2011 г".

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

По границата вече има 110 000 руски военни…