Говорителката на руското външното министерство Мария Захарова обяви, че отговорът на Русия на новите санкции на САЩ е "неизбежен" и че ведомството е привикало американския посланик в Москва Джон Съливан, предаде "Франс прес".

САЩ по-рано днес обявиха икономически санкции срещу Русия и експулсирането на 10 дипломати в отговор на руската намеса в изборите, огромна кибератака и друга враждебна дейност.

"САЩ не са готови да се примирят с обективната реалност, че съществува многополюсен свят, който изключва американската хегемония", коментира Захарова.

"Неведнъж сме предупреждавали САЩ за последиците от враждебните им стъпки, които опасно увеличават степента на конфронтация между нашите страни", допълни говорителката.

"Отговорът на санкциите е неизбежен", посочи Захарова.

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

Работели под дипломатическо прикритие в посолстовото на Русия в САЩ

Тя каза още, че руското външно министерство е привикало американския посланик Съливан за разговор, който по думите ѝ щял да бъде "труден за американската страна".

Санкциите идват след повишено напрежение през последните седмици, след като Русия струпва войски на границата си с Украйна, а западните съюзници на Киев призовават Москва да отстъпи.

Отношенията вече се бяха сринали миналия месец, когато американският президент Джо Байдън се съгласи с описанието на руския президент Владимир Путин като "убиец".

"Вашингтон трябва да осъзнае, че ще трябва да плати за деградацията на двустранните отношения", подчерта Захарова и настоя: "Отговорността за това, което се случва, е изцяло на САЩ."

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Русия е струпала 28 батальонни бойни групи по границата...

Отношенията са в свободно падане от 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна и избухнаха боеве между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

През годините САЩ удариха Русия с поредица санкции, включително заради предполагаемото хакване на президентските им избори през 2016 г. и неотдавнашното хвърляне в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.