Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър казва, че САЩ трябва да разположат повече войски по Черно море в България и Румъния, за да възпре потенциалната агресия от Русия, докато напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, съобщава "Ройтерс". 

Еспър, сега сътрудник в Института за международно лидерство на Маккейн в Държавния университет в Аризона, каза: "Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото й поведение".

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да даде тласък на алианса на НАТО чрез разполагане на повече сили в Полша, "в Прибалтика, ако има смисъл и места като Румъния и България, ако не за постоянно - на ротационен принцип", каза Еспър.

Катимерини: Западът иска приятелска България, за да наблюдава Русия

Катимерини: Западът иска приятелска България, за да наблюдава Русия

С България може да заобиколи и Босфора, политическа нестабилност е нежелателна

Президентът Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин във вторник да намали напрежението, предизвикано от натрупването на руска военна линия на границата на Украйна, и предложи среща на върха на отчуждените лидери за справяне с множество спорове.

Русия отне Крим от Украйна през 2014 г., а боевете се увеличиха през последните седмици в Източна Украйна, където правителствените сили се бориха с подкрепяните от Русия сепаратисти в седемгодишен конфликт, който според Киев е убил 14 000 души.

Когато управляваше Пентагона миналата година, Еспър се застъпи за подобна промяна, тъй като бившият президент Доналд Тръмп обяви намерението си да съкрати контингента на американските войски в Германия с около една трета, като каза, че Берлин се е възползвал от САЩ и не изпълнява финансовите задължения към НАТО.

Във вторник САЩ обявиха, че ще увеличат силите си в Германия на фона на последното напрежение с Русия заради Украйна, като се отказват от плана на Тръмп да изтегли около 12 000 от 36 000 американски войници там.

В Русия: Разговорът Путин-Байдън е стъпка към диалог, в интерес на международната сигурност

В Русия: Разговорът Путин-Байдън е стъпка към диалог, в интерес на международната сигурност

На среща ще обсъдят стратегическата сигурност и съживяването на редица договори