САЩ ще разположат още 500 военнослужещи в Германия в опит да укрепят двустранните отношения. Това обяви американският военен министър Лойд Остин в началото на първото си официално посещение в Европа, предаде "Франс прес".

Този ход бележи очевидно скъсване на администрацията на президента Джо Байдън с по-антагонистичната позиция към Германия на неговия предшественик Доналд Тръмп, който се зае да намали присъствието на американските войски в страната, крайъгълен камък на сигурността на НАТО от началото на Студената война.

"Днес съм доволен да съобщя, че ще увеличим присъствието на американските сили в Германия", отбеляза Остин пред репортери след разговори с германския си колега Анегрет Крамп-Каренбауер.

 Тръмп потвърди, че намалява военните в Германия до 25 000 души

Тръмп потвърди, че намалява военните в Германия до 25 000 души

По думите му, Германия "не е изпълнила ангажиментите си"...

"Информирах министъра за намерението ни да настаним за постоянно около 500 допълнителни американски военнослужещи в района на Висбаден още тази есен", уточни Остин.

През февруари правителството на Байдън заяви, че ще преразгледа тези планове за изтегляне в стъпка, горещо приветствана от германското правителство.

САЩ имат дислоцирани американски войски в Германия от Втората световна война, но броят им намаля след падането на Берлинската стена от около 200 000 войници през 1990 г. на 34 500 души днес.

Германия предполага: Байдън ще ревизира решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ

Германия предполага: Байдън ще ревизира решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ

Германският военен министър продължи да отхвърля идеята за европейска стратегическа автономия

Въпреки че перспективата се очертаваше от години, решението на Тръмп през юли миналата година за предислоциране на 12 000 войници от Германия все пак беше шокиращо, особено за градовете, изградили силни икономически и културни връзки с американската армия.

С подчертана промяна в тона, Остин обеща, че Германия "ще продължи да бъде важен партньор в сигурността и икономиката" за САЩ "през следващите години".

"Ето защо укрепването на отношенията ни с Германия е основен приоритет за администрацията на Байдън-Харис", подчерта той.

Лойд Остин също така изтъкна, че САЩ няма да допуснат спорът за спорния проект за газопровод "Северен поток" между Русия и Германия да навреди на отношенията с Берлин.

"Изразихме нашето противопоставяне на тази сделка и влиянието, което тя действително ще предостави на Русия. Но няма да позволим на този въпрос да попречи на страхотните отношения, които имаме със страната Германия", каза той в Берлин.

Конгресът може да блокира изтеглянето на американски военни от Германия

Конгресът може да блокира изтеглянето на американски военни от Германия

Тръмп заплаши с вето...