Американската страна предприе стъпки от конфронтация към диалог, руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън потвърдиха готовността си да си взаимодействат по стратегически въпроси, коментира председателя на Комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Леонид Слуцки, цитиран от ТАСС. 

"Телефонният разговор между президентите на Русия и САЩ на фона на ескалиращото напрежение около руско-американските отношения, както и по украинския път, е повече добра новина, отколкото лоша.

Поканиха американския посланик в Москва при помощник на Путин

Поканиха американския посланик в Москва при помощник на Путин

Обясниха му, че продължаването на санкциите ще има отговор

"Добрата новина е, че лидерите на двете най-големи ядрени сили са потвърдили готовността си да си взаимодействат по стратегическата стабилност и контрола върху оръжията", каза Слуцки и отбеляза, че "именно Байдън е изразил интерес за установяване на стабилно и предсказуемо сътрудничество по такива въпроси остри проблеми като иранската ядрена програма, ситуацията в Афганистан, глобалното изменение на климата."

"Тоест от американска страна, по чиято инициатива се проведе разговорът, това бяха стъпки от конфронтация към диалог. И тази позиция отговаря не само на взаимните интереси, но и на интересите на международната сигурност".

В същото време Слуцки отбеляза, че "тонът на съобщенията на Белия дом за разговора е много по-суров от този на Кремъл".

"Американският президент трябва абсолютно и категорично да не се притеснява от пренасочването на руските войски в руските граници. Прилагането на споразуменията от Минск и Парижките споразумения от Киев ще помогне за намаляване на напрежението в Донбас. Байдън е по-добре да изрази преките си опасения в това отношение към президента Зеленски".

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"
Обновена

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"

Белият дом излезе със съобщение

По време на лична среща президентите на Русия и САЩ може да засегнат въпроса за съживяването на редица договори за стратегическа сигурност и контрол на оръжията, коментира заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев пред "Русия-24".

"Що се отнася до тях ... това са преди всичко въпроси на стратегическата стабилност и контрол на оръжията. Мисля, че за американската страна е толкова ясно, колкото за всеки безпристрастен експерт на политическо ниво, че постигне на превъзходство над Русия във военната сфера, нарушаване на стратегическия ядрен баланс е просто невъзможно, което означава, че е необходимо да се върнем към споразуменията", каза той.

"Може би ще има разговор за това как да се съживи Договорът "Открито небе" ... и Договорът за елиминиране на ракети със среден и по-малък обсег, както и договорът за конвенционалните сили в Европа, просто защото са необходими."

Косачев отбелязва, че предложението на Байдън да проведе преговори в трета държава означава сериозност на намеренията. "За мен това е потвърждение, че Байдън, тъй като той е инициирал такъв формат, е заинтересован тази среща да се проведе достатъчно бързо. Представете си ако беше предложил Вашингтон, ясно е, че щяха да започнат много дълги и не много обещаващи дискусии".

Европа се нуждае от нов общоевропейски договор за сигурност с Русия

Европа се нуждае от нов общоевропейски договор за сигурност с Русия

Студената война се ръководи от неписани правила, които спират истинска война, след 1991 г. такива вече няма

Телефонният разговор между Путин и Байдън по инициатива на Вашингтон, свидетелства, наред с други неща, за желанието на Белия дом да смекчи ситуацията след изявления на американския президент, коментира в интервю за ТАСС Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика, експерт на Валдайския клуб.

"Байдън и неговата администрация се опитват да направят руско-американската конфронтация управляема, за да смекчат ситуацията, възникнала след скандалното интервю с американския президент. Байдън предложи на Путин да проведат среща на върха на територията на трета държава, за да запази съответстващ двупосочен модел - конфронтация и селективно сътрудничество, да не допуска спиране на диалога с Руската федерация по въпроси от интерес за САЩ".

Според Суслов предложението за среща на върха в трета държава, направено от американската страна, е отговор на предложението на Путин за открит диалог. "От гледна точка на администрацията на Байдън, въпросът за отговор на предложението на Путин за видеоконференция на живо на лидери вече е затворен, защото Байдън го покани да проведе пълноценна среща на върха и да обсъди целия дневен ред на руско-американските отношения, включително там, където има ожесточено съперничество, включително и за Украйна".

"Администрацията на Байдън подчертава, че въпреки конфронтацията с Русия и сдържането, тя се интересува от диалог по редица въпроси, включително контрол на оръжията и стратегическа стабилност след удължаването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ)".

Байдън: С Путин ще говоря, когато му дойде времето

Байдън: С Путин ще говоря, когато му дойде времето

"Много се гордея с държавния секретар", каза Байдън

Според Суслов разговорът до известна степен изяснява и позицията на САЩ за влошаване на ситуацията в Донбас. "Вашингтон иска да даде да се разбере, че ескалацията в момента, е украинска инициатива и не е вдъхновена от САЩ и е малко вероятно да отговаря на американските интереси".

Говорейки за темите, които президентите на Русия и САЩ могат да засегнат по време на лична среща, той спомена дневния ред на стратегическата стабилност.

"Предложението на Байдън да проведе среща също показва, че САЩ вече са разработили позиция по този въпрос. Русия отдавна е представила на Вашингтон своите предложения за това как може да изглежда архитектурата за стратегическа стабилност след удължаване на Договора Нов СТАРТ."

Байдън няма да пренебрегне проблемите, за които САЩ постоянно обвиняват Русия, въпреки че "едва ли ще има конструктивен диалог по тези теми".

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

"Това е невъзможно"