Русия нямало да позволи на САЩ или която и да е друга страна да говори с нея "от позиция на силата". Това обяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за вестник "Аргументы и факты".

"(...) Никой няма да позволи на Америка да говори с Русия от позиция на силата. Това е невъзможно. Американците сега повтарят като мантра, казват, ние ще говорим с всички от позиция на силата. Нито (руският президент Владимир) Путин, нито някой друг от ръководството на Русия няма да позволи нито на американците, нито на никой друг да говори с нас по този начин. Това е изключено", настоя говорителят на Кремъл.

Русия недоумява: САЩ не са ни доставяли оръжия от ВСВ

Русия недоумява: САЩ не са ни доставяли оръжия от ВСВ

Русия предупреди, че ще отговори на санкциите на САЩ на принципа на взаимност

Отговаряйки на въпрос дали е възможно прекъсване на дипломатическите отношения със САЩ, Песков заяви, че "не бих искал да говоря за екстремни сценарии".

Коментирайки извикването на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов в Москва за консултации, прессекретарят на Путин припомни, че става дума за извършването на ревизия на двустранните руско-американски отношения при настоящата администрация в Белия дом. "След това вече ще бъде формулирано известно разбиране за това накъде да продължим", каза Песков.

Той е отговорил утвърдително на въпроса дали все още има общи теми, за които Русия и САЩ биха могли да говорят. "Това е стратегическата стабилност, контролът над оръжията, това е уреждането на регионални конфликти. Тези конфликти, при които ролята на САЩ може да има някакво практическо значение", каза Песков.

Освен това, продължи той, е необходимо да се разговаря със САЩ по темата за Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и "за много други проблемни ситуации в света".

Байдън счита Путин за "убиец"
Обновена

Байдън счита Путин за "убиец"

Русия трябва да "заплати цена" за намесата си в американските избори

Президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за телевизия ABC на 16 март заяви, че руското ръководство ще трябва да "плати цената" за опитите на Москва да се намеси в американските избори. Освен това ръководителят на Белия дом отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за "убиец".

Впоследствие Белият дом и Държавният департамент на САЩ направиха изявления, че Вашингтон очаква, наред с други неща, конструктивно сътрудничество с Москва в области от взаимен интерес, но не възнамерява да се изглаждат противоречията в двустранните отношения. След тези изявления руският посланик в САЩ беше поканен на консултации в Москва. Антонов е в руската столица от 21 март.

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

Причината за това е действията на руските власти срещу Навални