САЩ не са доставяли оръжия на Русия, съобщава Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, цитирана от "Комерсант".

Коментарът е във връзка с решението на САЩ и ЕС да наложат санкции на Русия за отравянето на Алексей Навални. САЩ санкционираха седем висши представители и компании.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

Според федералната служба за последно САЩ са доставяли оръжия на страната по време на Втората световна война.

Като част от санкциите Вашингтон обяви, че ограничава износа за Русия в сферата на отбраната.

В съобщението на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество се отбелязва, че обявените от САЩ санкции срещу Русия, конкретно за износа на оръжие, будят недоумение, тъй като никакви доставки от САЩ за Русия не са осъществявани и не са планирани.

Пояснява се, че САЩ за последно са доставили военна техника по Програмата "Заем-наем" , която бе прекратена от президента Хари Труман на 21 август 1945 г.

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия

Вчера Русия предупреди, че ще отговори на санкциите на САЩ на принципа на взаимност. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова подчерта, че отговорът няма да е обезателно симетричен на враждебните антируски действия на САЩ и ЕС.

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира, че Москва ще отговори и на санкциите на Брюксел.

Москва счита, че Вашингтон се опитва да "култивира образа на външен враг" на фона на вътрешни проблеми. Захарова определи санкциите като провокация, която се използва за "продължаване неприкрито вмешателство в нашите вътрешни дела".

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

Това ще стане в координация с ЕС

Ако САЩ не са готови за равноправен диалог на разумна основа, това е техен избор. Независимо от американските санкции продължаваме последователно и решително да отстояваме националните интереси и да се противопоставяме на агресията. Призоваваме колегите си да не си играят с огъня, се казва в съобщение на външното министерство и се подчертава, че САЩ трябва да спрат да нарушават международното право и да се заблуждават с американската изключителност.

Последните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия са намеса във вътрешните работи на страната, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министерството на търговията на САЩ публикува списък с 13 компании, които са санкционирани във връзка с оказване на подкрепа за руската програма за създаване на оръжия за масово унищожение и разработване на химически оръжия. Сред тях са 9 руски фирми, три германски и една швейцарска.

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

Поискаха и неговото незабавно освобождаване

Санкции са наложени на Chimmed Group, Chimconnect GmbH, Chimconnect AG, Pharmkontract GmbH, Femteco, Interlab, LabInvest, OOO Analit Products, OOO Intertech Instruments, Pharmcontract GC, Rau Farm, Regionsnab и Riol-Chemie.