Държавният департамент на САЩ включи Русия в списъка на страните, с които износът и вносът на оръжия са напълно забранени. Съответното изявление е публикувано във Федералния регистър на официалните документи на САЩ, съобщава RT.

САЩ разширяват ограниченията за износ срещу Русия заради ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални, се уточнява в изявление на сайта на Министерството на търговията на САЩ.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

Повод за тези мерки Вашингтон определя "използването на химическо и биологично оръжие", след като Навални беше отровен с бойното отровно вещество новичок.

Изключенията от санкциите за авиацията и космоса ще бъдат валидни само до 1 септември, включително държавни и търговски космически полети, гражданска авиация, американски компании, опериращи в Русия, и техните дъщерни дружества. След 1 септември "презумпция за отказ" ще важи за лицензирането на всички продукти, свързани с националната сигурност.

Ограничителните мерки влизат в сила утре (18 март).

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия

В началото на март САЩ наложиха нови санкции срещу Русия заради ситуацията с Навални. Обвиненията срещу Москва са свързани с два епизода - отравянето на критика на Кремъл, след което той беше лекуван в Германия, а също и със замяната на условната му присъда с ефективен затвор от 3 години и половина по казуса "Ив Роше".

Вашингтон заяви, че ще спре да предоставя на Москва каквато и да било помощ, освен спешна хуманитарна помощ. Още тогава САЩ добавиха Русия към списъка със страни, на които е отказан износ на отбранителни технологии. Частично изключение беше направено за държавното сътрудничество в космическия сектор. Освен това САЩ забраниха на правителствените финансови институции да отпускат заеми на Москва. Това важи и за американската Експортно-импортна банка.

Седем "високопоставени представители" на руското правителство също бяха ударени със санкции. Освен това американският търговско ведомство включи в черния списък 14 организации "за производство на биологични и химически оръжия". Сред тях - 13 търговски компании, включително девет в Русия, три в Германия, една в Швейцария. Три руски изследователски научни организации също попаднаха под ограниченията.

Европейският съюз също наложи санкции заради ареста на Навални. Руското външно министерство обеща да отговори на ограничителните мерки.

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Руската затворническа система успяла да го изненада