Критикът от Кремъл Алексей Навални, който излежава две години и осем месеца затвор в колония край Москва, обяви, че е затворен в "истински концентрационен лагер", информира "Франс прес".

Неговите коментари са първото потвърждение на масовите информации, че руският опозиционен политик ще прекара присъдата си в едно от най-известните съоръжения в обширната руска мрежа от над 600 трудови колонии.

"Трябва да призная, че руската затворническа система успя да ме изненада. Нямах представа, че е възможно да се организира истински концентрационен лагер на 100 км от Москва", написа Навални в "Инстаграм" заедно със стара снимка на себе си с късо подстригана коса.

Адвокат предупреди, че Навални е преместен към неизвестно място

Адвокат предупреди, че Навални е преместен към неизвестно място

Западът пред ООН: Русия незабавно да освободи Навални и всички незаконно задържани

Той добави, че е в наказателна колония №2 в град Покров във Владимирска област североизточно от Москва с "прясно обръсната глава".

Също днес руските информационни агенции цитираха адвокатката на Навални Олга Михайлова, че потвърждава, че той е в колонията, уточнявайки, че е успяла да го посети там.

В публикацията си Навални пише, че "видеокамерите са навсякъде, всеки е наблюдаван и при най-малкото нарушение правят доклад".

"Смятам, че някой горе е прочел "1984" на Оруел и е казал: "Да, готино. Нека да направим това. Образование чрез дехуманизация", добави той.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

Навални отбеляза, че все още не е виждал намеци за насилие в колонията, но поради "напрегнатото състояние на осъдените", той може "лесно да повярва" на предишни информации за жестокост.

По-рано този месец активистът Константин Котов, който е прекарал близо две години в колонията за нарушаване на правилата за протест, описа пред АФП среда, в която затворниците не се третират "като хора".

В средата на януари Навални беше отведен в полицейски арест малко след кацането му на московско летище от Германия, където беше лекуван за отравяне с бойното отровно вещество от съветската епоха новичок.

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия

Активистът за борба с корупцията, който придоби известност за разследванията си върху богатството на елитите на Русия, настоява, че отравянето е извършено по заповед на президента Владимир Путин.

Кремъл многократно отхвърля твърдението, но все още не е започнал разследване на покушението срещу Навални.

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

Поискаха и неговото незабавно освобождаване