Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е извикан в Москва за консултации относно по-нататъшното развитие на руско-американските отношения, съобщи ТАСС.

Агенцията се позова на официалния коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

Причината за това е действията на руските власти срещу Навални

"Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов е поканен в Москва за консултации, за да анализира какво да се прави и накъде да се движи контекстът на отношенията със САЩ ", се казва в изявлението на Мария Захарова.

Тя отбелязва, че "символичният етап от 100-те дни" на новата американска администрация на власт не е далеч, това е подходящ повод за оценка на действията на екипа на американския президент Джо Байдън.

За руската страна основното е да се определят начини за възстановяване на руско-американските връзки, които Вашингтон доведе до "задънена улица" през последните години, каза говорителят на външното министерство.

"Ние сме заинтересовани да предотвратим двустранните ни отношения от необратима деградация, ако американците са наясно с рисковете, свързани с това", се подчертава в коментара на Мария Захарова.

По-рано Министерството на търговията на САЩ обяви разширяване на търговските санкции срещу Русия във връзка със ситуацията с Алексей Навални. Освен това стана известно, че САЩ добавиха Русия към списъка с държави, с които е забранен вносът и износът на оръжия. Новите ограничителни мерки влизат в сила от 18 март.