Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи във вторник натрупването на руски войски близо до украинската граница като "неоснователно и необяснимо", съобщават "Ройтерс" и АП.

По време на пресконференция заедно с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Брюксел той подчерта, че алиансът следи отблизо руското движение на войските.

Столтенберг заяви, че НАТО, а не Москва, ще реши дали Украйна ще се присъедини към алианса в бъдеще. "30-те съюзници в НАТО трябва да решат кога Украйна е готова за членство. Никой друг няма право да се опитва да се намесва а в този процес".

"Русия сега се опитва да възстанови някаква сфера на влияние, като се опитва да решава какво могат да направят съседите им", каза Столтенберг.

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Увеличавали доставките си на оръжие за Украйна

Столтенберг призова Русия да изтегли силите си от Украйна. Той изрази сериозна загриженост относно развитието на украинските граници. "През последните седмици Русия премести хиляди войници в бойна готовност до границите на Украйна, което е най-голямото натрупване на руски войски след незаконното анексиране на Крим през 2014 г.", каза Столтенберг.

"Русия трябва да прекрати това военно натрупване в и около Украйна, да спре незабавно провокациите си и за деескалация".

НАТО и Западът трябва да действат бързо, за да предотвратят ескалацията на насилието между Украйна и Русия, каза Кулеба, като заяви, че допълнителни санкции срещу Москва и повече военна помощ за Киев могат да помогнат.

"На оперативно ниво се нуждаем от мерки, които да възпират Русия и които ще съдържат нейните агресивни намерения. Това може да бъде ... нов кръг от санкции, който би повишил цената на руската агресия", каза Кулеба.

"Това може да бъде пряка подкрепа, насочена към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Тъй като знаем, че Русия не пести усилия, за да попречи на трети страни да си сътрудничат с Украйна в отбранителния сектор. Русия работи усилено, за да подкопае нашите отбранителни способности."

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отлетя за Брюксел за разговори със Столтенберг ден след като Киев обвини Кремъл, че се пренебрегват исканията му за преговори между президентите на двете страни заради натрупването на руски войски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Брюксел и трябва да проведе разговори с Кулеба. По-рано Блинкън разговаря със Столтенберг за Русия и ситуацията в Източна Украйна.

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Включва се и Крим, "на хиляди км от базите, рисковете от инциденти са много високи"