Русия обвини САЩ и други страни от НАТО, че са превърнали Украйна в "буре с барут", след като Западът алармира за струпването на руски войници на границата, информира "Франс прес".

"САЩ и други страни от НАТО умишлено превръщат Украйна в буре с барут", настоя руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от руските новинарски агенции, като добави, че страните увеличавали доставките си на оръжие за Украйна.

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Киев държал отбраната срещу Русия

Сблъсъците между украинските сили и подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна ескалираха през последните седмици, подкопавайки примирието, постигнато през миналата година.

След увеличаване на насилието, Русия струпа войски по границата, пораждайки опасения от голяма ескалация в дългогодишния конфликт в главно рускоговорящата източна част на Украйна.

"Ако има някакво влошаване, ние, разбира се, ще направим всичко, за да гарантираме нашата сигурност и безопасността на нашите граждани, където и да се намират", каза Рябков.

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Настоя да се спазват Минските споразумения

"Но Киев и неговите съюзници на Запад ще носят пълна отговорност за последиците от хипотетично изостряне", добави той.

Тази сутрин украински войник е бил убит и още двама са били ранени близо до село Майорске на около 35 километра северно от сепаратистката крепост Донецк, след като безпилотен самолет е хвърлил гранати върху позициите на войските на Киев, уточниха военните.

Последната жертва доведе броя на загиналите украинските войски от началото на годината до 29 души, в сравнение с 50 души през цялата 2020 г.

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Докато Русия струпва войски по границата си с Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е в Брюксел днес, където се срещна с шефа на НАТО Йенс Столтенберг. По-късно днес Кулеба трябва да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Преди посещението той заяви, че иска да обсъди подкрепата на Запада за Украйна.

"Вече трябва да говорим за практическа подкрепа, която Украйна може да получи в случай на мащабна въоръжена ескалация", изтъкна Кулеба вчера.

Кремъл, който не отрича местенията на войските по границата, увери, че не планира да воюва с Украйна, но също така добави, че "няма да остане безразличен" към съдбата на рускоговорящите в Източна Украйна.

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Русия е струпала 28 батальонни бойни групи по границата...