Началникът на канцеларията на украинския президент Андрей Ермак заяви, че Киев "държи отбраната" срещу Русия, включително за Запада, във връзка с което отбеляза необходимостта от разполагане на американски зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" в страната.

"Украйна държи отбраната срещу Русия не само за себе си, но и за Запада", каза Ермак в интервю за американското списание "Тайм".

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Настоя да се спазват Минските споразумения

"А къде САЩ разполагат своите ракети "Пейтриът"? Най-близките са в Полша. Те трябва да са тук", добави началникът на канцеларията на Зеленски.

От 2014 г. Киев очаква предстоящо руско нашествие. По-рано руският президент Владимир Путин увери, че Москва не възнамерявала да атакува никого. По думите му руската заплаха била "изобретение на онези, които искат да се възползват от ролята си на авангард в борбата срещу Русия, за да получат някои бонуси и преференции за това".

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва премества войски в рамките на своята територия и по свое усмотрение. По думите му това не заплашвало никого и не трябвало да притеснява никого.

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Докато Русия струпва войски по границата си с Украйна