Външните министри от Г7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати) и върховният представител на Европейския съюз изразиха дълбока загриженост от продължаващо струпване на руски военни сили по украинските граници и в анексирания Крим.Това заявиха те в съвместното си изявление след проведената среща по въпроса.

"Тези мащабни движения на войските, без предварително уведомление, представляват дестабилизиращи дейности. Призоваваме Русия да прекрати провокациите си и незабавно да деескалира напрежението в съответствие с международните си задължения. Призоваваме Русия да спазва принципите и ангажиментите на ОССЕ, които тя е подписала. Потвърждаваме нашата непоклатима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Подчертаваме същои така нашата силна подкрепа за усилията на Франция и Германия чрез Нормандския процес за осигуряване на пълното прилагане на Минските споразумения, единственият начин за трайно политическо решение на конфликта.", се казва още в изявлението.

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Двама войници на Украйна убити в Донбас

Докато Русия струпва войски по границата си с Украйна

Припомняме, че по-рано Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди Русия и ситуацията в Източна Украйна по време на телефонния си разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата се обединиха около необходимостта от деескалация на напрежението по границата между Русия и Украйна, където хиляди руски войски се събраха на фона на вълнения в контролираната от Украйна провинция Донбас.

Постоянното повтаряне на призивите и фразите на САЩ към Русия да "изостави агресивните действия" обезценяват тези изявления на Вашингтон, коментира по-рано в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според говорителя на Кремъл Русия никога не е представлявала и не представлява заплаха за никого, нито пък е извършвала агресивни действия.

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Освобождението на временно окупираните територии със сила неизбежно ще доведе до смъртта