Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че САЩ се опитват да провокират Русия, като изпращат своите военни кораби до Черно море, предупреждавайки Вашингтон да стои далеч от руското крайбрежие, включително Крим, съобщава ТАСС.

Той също така отбеляза, че Русия не вижда Белия дом да изразява интерес да се върне към Договора "Открито небе", като добави, че Москва също ще се оттегли, ако САЩ не успеят да вземат решение да се върнат към споразумението до края на май.

Вашингтон прави всичко, за да подкопае позициите на Москва на международната сцена и е противник на Русия, каза Рябков. "Всяка заплаха ни укрепва убеждението, че сме на прав път. Тъй като САЩ са наш враг, правейки всичко, за да подкопаят позицията на Русия на международната сцена. Не виждаме други елементи в подходите към нас", каза той.

Освен това обясни, че руският посланик в САЩ Анатолий Антонов все още е в Москва, тъй като "не е завършил процеса на консултации" относно последните събития, свързани с отношенията между двете страни.

"Понастоящем не обсъждаме конкретните времеви параметри за завръщането на посланик Антонов във Вашингтон, тъй като, първо, той не е завършил процеса на консултации в Москва, той е имал допълнителни срещи вчера и те трябва да продължат, включително следващата седмица. И второ, все още трябва да разберем каква линия ще следва настоящата администрация в настоящата ситуация в руска посока."

САЩ разполагат разрушители в Черно море

САЩ разполагат разрушители в Черно море

Поддържат регулярно присъствие в Черно море

Русия защитава интересите на рускоезичното население в Донбас и ще продължи да го прави и в бъдеще, обясни Рябков, коментирайки изявления на САЩ, че Русия ще "плати цената", ако действа агресивно в Източна Украйна.

"Това, което те правеха досега, ние, първо сме проучили добре. Второ, добре сме се адаптирали. Трето, изобщо не смятаме, че е приложима такава терминология като "цена" и "възмездие". Ние просто защитаваме нашите интереси, интересите на нашите граждани, рускоезичното население. Ще продължим да ги защитаваме".

"Американските военни кораби нямат абсолютно никаква работа до нашите брегове. Това са чисто провокативни мерки, които те извършват, провокативни в буквалния смисъл на думата. Те ни изпитват за сила, играят ни по нерви. Те няма да успеят".

Той отбеляза, че маневрите на американския флот на хиляди километри от базите са винаги инструмент на геополитиката. "Съединените щати, очевидно, чувствайки се владетели на моретата, в това отношение наследявайки Великобритания от друга епоха, все пак трябва да разберат, че рисковете от някои инциденти са много високи. Вече наблюдаваме нещо подобно в напълно различна водна зона тази година".

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна

Москва призовава Вашингтон да стои далеч от Крим и руското Черноморие за свое добро. "Предупреждаваме САЩ, че е по-добре да стоят далеч от Крим, от нашето Черноморие. Това ще бъде за тяхно добро", отбеляза Рябков.

По-рано военноморските сили на Украйна без предупреждение започнаха учения в Черно море, а Русия обяви прехвърляне на кораби от Каспийско към Черно море, като преди това обвини НАТО в нарастваща активност в Украйна и в Черно море.

Висш представител на Кремъл допусна нахлуване на руски войски в Украйна, като заяви, че при определени обстоятелства Русия може да бъде "принудена да защити гражданите си в Източна Украйна".

Послания за солидарност с Украйна отправиха водещите сили на Алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.

България - в авангарда на точката на конфликт между НАТО и Русия

България - в авангарда на точката на конфликт между НАТО и Русия

Черно море ще стане много горещо в следващите месеци, прогонозира Милен Керемедчиев