Американските разрушители "Рузвелт" и "Доналд Кук" ще преминат през Босфора към Черно море през следващата седмица, обяви телевизионният канал NTV, цитиран от ТАСС.

По-рано източник от Министерството на външните работи на Турция съобщи, че два военни кораба ще преминат през Босфора на 14-15 април и ще останат в акваторията до 4-5 май.

Вицеадмирал: Русия да постави "страхливите" американци на мястото им в Черно море

Вицеадмирал: Русия да постави "страхливите" американци на мястото им в Черно море

С помощта на системи за радиоелектронна борба

В четвъртък Си Ен Ен информира, позовавайки се на източници, че САЩ обсъждат възможността за изпращане на кораби в Черно море в подкрепа на Украйна.

Министерството на отбраната на САЩ не потвърди пред ТАСС информацията, че Вашингтон разглежда възможността за изпращане на кораби в Черно море в близките седмици, за да демонстрират подкрепата си за Украйна.

Представител на Шести флот на ВМС на САЩ заяви, че поддържат регулярно присъствие в Черно море, но бъдещи операции не се обсъждат.

Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите е подписана през 1936 г. в Швейцария. Тя регулира корабоплаването в проливите Босфор и Дарданели и в Мраморно море. Конвенцията ограничава в мирно време преминаването през проливите на военни кораби на нечерноморски държави или крайбрежни страни. За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако тя се окаже в състояние на война или под заплаха от война, клаузите в конвенцията разрешават или забраняват преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, то проливите се закриват за преминаване на кораби на воюващите страни.

Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Без предупреждение