"Русия трябва да постави американците на мястото им с помощта на системи за радиоелектронна борба." Това заяви пред ВЗГЛЯД вицеадмирал Петър Святашов.

Той коментира намерението на САЩ да изпратят кораби в Черно море в подкрепа на Украйна на фона на "засилването на руската военна активност".

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Без предупреждение

"Не трябва да се страхуваме от американските кораби в Черно море", увери вицеадмиралът, бивш началник на щаба на Черноморския флот към ВМФ на Русия. Той припомни думите на руския външен министър Сергей Лавров, че американското поведение по отношение на Москва е "глупаво".

"Сигурен съм, че в този случай Москва няма да пренебрегне действията на Вашингтон", подчерта вицеадмиралът.

"Ако американски кораби навлязат в Черно море, ще трябва да им предадем урок с помощта на системи за радиоелектронна борба. Господарите на този регион са черноморските сили, а не американците. Ние няма да отидем до бреговете на Америка и да демонстрираме боевата си мощ", отбеляза Святашов.

Вицеадмиралът подчерта, че прерогативът на Русия е да обезпечи мира и спокойствието в Черно море.

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Започва проверка за бойна готовност на своите сили

"Необходимо е да действаме смело и решително, без страх от рискова маневра в случай на агресивния действия от страна на САЩ. Ако не го направим, американците ще продължат да ни провокират", смята той.

Святашов припомни случай от ноември 2020 г., когато в залива Петър Велики американският кораб "Джон Маккейн" навлезе в руските териториални води, на което командирът на Тихоокеанския флот отговори със заплаха за удар. Вследствие американският кораб бе принуден да промени курса.

"В този смисъл вярвам, че няма да се стигне до потапяне на корабите, тъй като американците са твърде страхливи. Русия трябва да ги постави на мястото им", заключи той.