Министерството на отбраната на Русия заяви в четвъртък, че премества над 10 военноморски кораба от Каспийско море към Черно море, за да участва във военни учения.

Министерството заяви, че повече от 10 десантни кораба и артилерийски военни кораби извършват междуфлотово придвижване към Черно море "като част от проверката на зимната подготовка". "Кораби от КФЛ на Южния военен окръг извършват междуфлотен преход от Каспийско към Черно море".

Русия започва планирана проверка за бойна готовност на своите сили, която включва повече от 4000 тренировки през април.

Черноморският флот на Русия е базиран в Крим, който е анексиран от Украйна през 2014 г. Както Украйна, така и западните държави изразиха загриженост относно руското военно натрупване близо до украинските граници, но Кремъл заяви, че неговите сили не представляват заплаха и че ще останете разположени дотогава, докато руският президент Владимир Путин сметне за "необходимо".

В подготовка за прехода е проведено учение за преминаване на тесни участъци. "Съгласно плана за преминаване на контролната проверка, екипажите, в сътрудничество със силите на Черноморския флот, ще участват във военноморски учения", се казва в съобщението.

От базата в град Махачкала корабите ще се изкачат нагоре по Волга до Волгоград, ще преминат по корабния канал Волга-Дон до Дон и след това през Азовско до Черно море.

През 2015 г. Русия използва каспийския флот, за да изстреля крилатите ракети 3М14 комплекс "Калибр" по "Ислямска държава" в Сирия, на разстояние до 1500 км.

Русия обвини НАТО в нарастваща активност в Украйна и в Черно море

Русия обвини НАТО в нарастваща активност в Украйна и в Черно море

В близост до нейните граници