Четири руски бойни кораба изстреляха 26 ракети по „Ислямска държава" в Сирия. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу по време на среща с руския президент Владимир Путин, цитиран от РИА „Новости".

Ракетите са преминали над териториите на Иран и Ирак.

Тази сутрин четири кораба от Каспийската флотилия изстреляха 26 крилати ракети по позиции на „Ислямска държава" в Сирия. Всички цели са били унищожени, няма цивилни жертви, разкри Шойгу пред руския президент.

От началото на кампанията Русия е нанесла 112 въздушни удара срещу Ислямска държава, унищожавайки 19 пункта за управление, 12 склада с боеприпаси, 71 единици бронетехника

Шойгу допълни пред телевизионния канал „Россия 1", че ракетите са с морско базиране „Калибр" и че са били насочени към 11 цели.

Резултатите от ударите потвърждават високата ефективност на ракетите на голямо разстояние - почти 1 500 километра, добави той.

Според Шойгу от началото на операцията, 30 септември, са унищожени 19 контролни центъра за управление, 12 склада с боеприпаси, 71 броя бойна техника и тренировъчни лагери на терористите.

Единствените ракети, които могат да се използват за територията на Сирия от акваторията на Каспийско море с руски кораби, са крилатите ракети 3М14 комплекс „Калибр". С такива ракети са снабдени патрулният кораб „Дагестан" и малките ракетни кораби „Град Свияжск", „Углич" и „Великий Устюг", които са от Каспийската флотилия.

Ракета 3М14 е модерен вариант на ракета 3М10 комплекс „Гранат", които са аналог на американските ракети „Тoмахоук". Морският вариант на ракета 3М14 е с обсег на действие до 2,6 хил. километра.

Иначе Путин уточни, че стрелбата от кораби на Руската Федерация по обекти на „Ислямска държава" в Сирия е проведена от акваторията на Каспийско море с оръжия с голяма прецизност. По думите му всички цели са поразени.

Президентът на Русия добави, че стрелбата по терористите в Сирия от Каспийско море свидетелства за добрата подготовка на военнопромишления комплекс и руските военни.

Според Путин твърде рано е да се говори за резултати от руската операция в Сирия. Руският държавен глава разчита руските въздушни сили да подкрепят действията на сухопътната армия на Сирия.

Той разкри интересна информация, че френският президент Франсоа Оланд е предложил обединяване на силите на президента Башар Асад със Свободната сирийска армия срещу „Ислямска държава".

Ако приемем, че „Свободната армия на Сирия" е бойното крило на така наречената здрава част на опозицията, то може да се постигне обединяване на усилията в борбата срещу общия враг - терористичните организации Ислямска държава, Джебхат на-Нурса и други такива, коментира руският президент.

Това би създало добра предпоставка за последващо политическо урегулиране на Сирия, по думите на Путин.

Според посланика на Сирия в Москва от началото на руските удари са унищожени 40 % от инфраструктурата на Ислямска държава и сега терористите отстъпват към границата с Турция

Шойгу от своя страна коментира проблема с Турция, пояснявайки, че Москва поддържа контакт с турските партньори за разрешаване на въпроса с турската граница. Припомняме, Турция обвини Русия, че руски самолети са нарушили въздушното пространство на турската държава.

По думите на военния министър Русия и коалицията на Запада няма да могат да победят „Ислямска държава" без да си взаимодействат.

Той повтори позицията на Москва, че военното министерство е готово да започне координиране на борбата срещу „Ислямска държава" с Пентагона.

Путин е поръчал на военния си министър да поддържат контакти със САЩ, Иран, Саудитска Арабия, Турция и други държави.

Разстоянието от Каспийско море до Сирия е около 1000 километра от най-южната точка на акваторията.

Военното министерство на Русия обяви, че са поразени 112 цели в Сирия.