Неправителствената доброволческа организация "Сирийска гражданска защита" (известна като "Белите каски") обвини Русия и нейните съюзници, че бомбардират бежански лагери в северозападната част на страната, контролирана от опозицията, съобщи Би Би Си.

"Белите каски" съобщиха, че касетъчни ракети са ударили лагери за разселени хора в провинция Идлиб в неделя. Загинали са най-малко девет души, включително три деца и една жена. Повече от 70 души са били ранени.

В отговор на това заместник-ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал Олег Егоров заяви, че руските сили са унищожили "лагер на терористите от групировката "Джебхат ан Нуср", като са ликвидирали и щаб, комуникационен център и склад за боеприпаси.

New York Times: Русия изтегля С-300 и свои войници от Сирия в Украйна

New York Times: Русия изтегля С-300 и свои войници от Сирия в Украйна

Планове на Кремъл

Спасителят от "Белите каски" Серадж Ибрахим заяви, че в района няма военни бази, складове или казарми на бунтовниците, а само цивилни.

Около 4,1 млн. души, предимно жени и деца, не могат да се измъкнат от последния район, останал в ръцете на групировки, които все още се противопоставят на президента Башар Асад, след 11 години гражданска война, в която загинаха над половин милион души.

Въоръжените сблъсъци, въздушните удари и артилерийският обстрел в региона продължават въпреки споразумението за прекратяване на огъня, сключено с посредничеството на Русия и Турция през 2020 г.

ООН е потвърдила смъртта на най-малко 121 цивилни само от началото на тази година.

"Белите каски", които оказват помощ на цивилни, заявиха, че в неделя сутринта сирийските и руските военни са извършили "умишлено, изчислено и целенасочено нападение" срещу три лагера за вътрешно разселени лица край селата Кафр Джалес, Морин и Вади Хадж Халед, западно от град Идлиб.

Ударите предизвикват пожари, които унищожават палатките и домовете на стотици семейства.

Двама ислямисти са убити в Сирия

Двама ислямисти са убити в Сирия

Това е станало при въздушен удар

Според "Белите каски" един от загиналите е малкият син на спасителя Хюсеин Бакир.

Организацията също така обвини Русия в медийна кампания за дезинформация, цитирайки изявление на Егоров от събота, в което той обвинява "Белите каски" в сътрудничество с джихадистката групировка "Джебхат ан-Нусра" за извършване на нападения в бежанските лагери в Идлиб.

В понеделник трима служители на ООН, отговарящи за хуманитарната помощ, поискаха незабавно разследване на нападенията срещу лагерите и призоваха воюващите страни да действат сдържано и да дадат приоритет на мерките за гарантиране на безопасността на цивилното население и гражданската инфраструктура.