Пентагонът съобщи, че през декември е провел най-малко 10 операции с хеликоптери и наземни самолети, за да убие или залови лидери на бойци в рамките на засилените си действия в Сирия срещу ИДИЛ, съобщи The Wall Street Journal.

Говорител на командването, се отбеляза, че част от операцията е била проведена съвместно със съюзниците на САЩ - Сирийските демократични сили (СДС).

Представители на САЩ потвърдиха, че Централното командване на САЩ (CENTCOM) е извършило допълнителни рейдове в Сирия, но отказаха да предоставят подробности.

Полковник Джо Бучино, говорител на командването, заяви наред с другото, че всяка операция се планира внимателно и опасностите, които крие, се вземат предвид. Той подчерта, че това позволява рейдовете да се извършват "без значителен риск от цивилни жертви или щети на инфраструктурата".

САЩ заловиха шестима членове на "Ислямска държава" в Сирия

САЩ заловиха шестима членове на "Ислямска държава" в Сирия

Сред тях е и високопоставен оперативен служител

Вестникът цитира началника на CENTCOM Майкъл Курила, който по-рано през седмицата заяви: "Въпреки че ИДИЛ е значително отслабена в Ирак и Сирия, групировката запазва капацитета си да провежда операции в региона. Знаем също, че тя има желание да нанесе удар извън региона."

В същото време вестникът, позовавайки се на официални лица, отбелязва, че въпреки нарастващата регионална заплаха, ИДИЛ не представлява непосредствена заплаха за САЩ.

Понастоящем броят на американския военен персонал в Сирия е около 1000 души.

През ноември тази година турските военновъздушни сили нанесоха удари по позиции на кюрдските милиции в Северна Сирия и Иран. Ядрото на СДС е съставено от кюрдски милиции, които Турция смята за терористични структури.

САЩ ликвидираха важни бойци на ДАЕШ в Сирия

САЩ ликвидираха важни бойци на ДАЕШ в Сирия

Поредна атака срещу групировката за последните месеци

В тази връзка турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще "изкорени тероризма, който представлява заплаха за турската сигурност".

В същото време говорителят на Министерството на отбраната на САЩ генерал Пат Райдър заяви, че ударите застрашават сигурността на американския военен персонал, разположен в районите, срещу които са насочени ударите, и призова за незабавно деескалиране на ситуацията.