Силите на Централното командване на САЩ (CENTCOM) арестуваха шестима оперативни служители на "Ислямска държава" при три операции Източна Сирия през последните два дни, съобщава "Йерусалим поуст".

Сред задържаните е и ал-Зубайди, високопоставен служител на ИДИЛ в Сирия, който е участвал в планирането и подпомагането на атаките на терористичната групировка в страната.

По данни на Централното командване на САЩ първоначалните оценки показват, че няма ранени или убити цивилни при нападенията, извършени с хеликоптер.

"Тези партньорски операции потвърждават непоколебимата ангажираност на CENTCOM към региона и трайното поражение на "Ислямска държава", заяви командирът на звеното генерал Майкъл "Ерик" Курила.

Залавянето на тези оперативни служители на ИДИЛ ще наруши способността на терористичната организация да планира и извършва дестабилизиращи атаки, подчерта той.

Сирия пое отговорност за убийството на лидера на ИДИЛ

Сирия пое отговорност за убийството на лидера на ИДИЛ

Военната операция по ликвидирането му е включвала армията и местни групировки

В началото на декември "Ислямска държава" съобщи, че нейният лидер Ал-Курайши е бил убит в битка, без обаче да разкрива повече подробности. Не стана ясно къде, кога и как е станало това. От ИДИЛ обаче обявиха, че наследник на лидера вече е определен. 

Впоследствие сирийската армия пое отговорност за убийството на главатаря на ИДИЛ.

Това бе вторият убит лидер на "Ислямска държава" след нападението на САЩ през февруари в Северозападна Сирия, което доведе до смъртта на неговия предшественик Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши.