Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") потвърди, че главатарят им Абу Бакр ал Багдади е бил ликвидиран. Това съобщи новинарската агенция на групировката "Амак" в аудиозапис след специалната операция на САЩ през уикенда, съобщават световните информационни агенции.

Багдади, който се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани като главатар на ДАЕШ, беше убит от американски специални части в Северозападна Сирия, обяви в неделя американският президент Доналд Тръмп.

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи на 27 октомври, че Багдади е ликвидиран при операция

Групировката досега мълчеше по темата. За наследник на Багдади ДАЕШ са определили Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши.

Аймен ал Тамими, изследовател на ДАЕШ от Университета в Суонзи, отбеляза, че името е неизвестно, но може да бъде високопоставена фигура, която е наричана Хадж Абдула, когото Държавният департамент на САЩ определи като възможен наследник на Багдади.

"Може да е някой, когото познаваме, който може би току-що е приел това ново име", изтъкна Тамими.

ДАЕШ, които контролираха обширни части от Ирак и Сирия между 2014 и 2017 г. и извършиха зверства, които ужасиха повечето мюсюлмани, също така потвърди смъртта на говорителя си Абу ал Хасан ал Мухаджир.

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Лидерът на ИДИЛ е бил убит при среднощна военна операция на САЩ

Багдади беше убит в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Американски специални части извършиха сирийската операция, при която Багдади се самоуби и три от децата си, като взриви жилетка с експлозиви, когато е бил заклещен в тунел, както твърдят американските власти.