Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), Абу ал-Хасан ал-Хашими ал-Курайши, наскоро е бил убит в битка. Това съобщи Fox News, като цитира изявление на терористичната група.

Подробности по случая не са били публикувани от групата. Не се изяснява кога, къде и как се е случило това.

Белият дом все още не е потвърдил чрез независим източник смъртта на Ал-Курайши.

"Със сигурност приветстваме новината за смъртта на друг лидер на ДАЕШ", каза координаторът на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в сряда. В момента не разполагам с допълнителни подробности, които да предоставя. Все още работим по въпроса."

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Сирия

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Сирия

Той е отговарял за мрежите извън Сирия и Ирак

Припомняме, че това е втори лидер на джихадистите, ликвидиран през тази година. 

През юли, лидерът на "Ислямска държава" в Сирия, един от петте най-високопоставени лидери на групировката Махер ал-Агал, е бил убит при въздушен удар на САЩ. 

В изявление Централното командване на САЩ каза тогава, че Ал-Агал е бил убит при нападение с дрон в Северозападна Сирия, а негов близък сътрудник е бил сериозно ранен.

"Тази операция е планирана задълбочено, за да се гарантира успешното й изпълнение. Първоначалният преглед показва, че няма цивилни жертви", се добавя в изявлението.

В него се казваше още, че Ал-Агал е отговорен за развитието на мрежите на групировката извън Ирак и Сирия. Това е пореден удар върху усилията на ислямистката бунтовническа група да се реорганизира като партизанска сила, след като загуби големи части от контролираната от нея територия.

Ключова фигура в "Ислямска държава" задържаха в Турция

Ключова фигура в "Ислямска държава" задържаха в Турция

Ердоган определи арестувания като "един от най-важните лидери" на "Ислямска държава".

През май ал-Курайши бе задържан в Истанбул. Операцията по залавянето му бе извършена от отдела по борба с тероризма, в координация с няколко разузнавачи.

Предишният ръководител на терористичната организация бе убит в Сирия по време на антитерористична операция на САЩ през февруари 2022 година.Това бе Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, братът на задържания, който се самовзриви по време на ареста.