Лидерът на "Ислямска държава" в Сирия, един от петте най-високопоставени лидери на групировката Махер ал-Агал, е бил убит при въздушен удар на САЩ, съобщиха американските военни, цитирани от Ройтерс.

В изявление Централното командване на САЩ каза, че Ал-Агал е бил убит при нападение с дрон в Северозападна Сирия, а негов близък сътрудник е бил сериозно ранен.

"Тази операция е планирана задълбочено, за да се гарантира успешното й изпълнение. Първоначалният преглед показва, че няма цивилни жертви", се добавя в изявлението.

В него се казва, че Ал-Агал е отговорен за развитието на мрежите на групировката извън Ирак и Сирия. Това е пореден удар върху усилията на ислямистката бунтовническа група да се реорганизира като партизанска сила, след като загуби големи части от контролираната от нея територия.

Съединените щати имат приблизително 900 войници в Сирия, предимно в източната част на страната, обхваната от десетилетие от гражданска война, въпреки че администрацията на президента Джо Байдън все още не е уточнила дългосрочния план на мисията в страната.

Сирийската гражданска защита, хуманитарна организация, действаща в райони, контролирани от опозицията, каза, че неидентифициран дрон е ударил мотоциклет в село Халтан в северната провинция Алепо, убивайки двама души.

През февруари висшият лидер на Ислямска държава се самовзриви по време на американска военна операция в Сирия.

В пика на своята мощ от 2014-2017 г. "Ислямска държава" управляваше милиони хора и пое отговорност или вдъхнови атаки в десетки градове по света.

Нейният лидер, Абу Бакр ал Багдади, обяви халифат, който се простираше над една четвърт от Ирак и Сирия през 2014 г., преди да бъде убит при нападение на специалните части на САЩ в Северозападна Сирия през 2019 г., когато групировката се разпадна.

Водената от САЩ коалиция, която се бори с "Ислямска държава", заяви в средата на 2019 г., след поражението на групировката на бойното поле, че е запазила 14 000 до 18 000 членове, включително 3000 чужденци, въпреки че точните числа не могат да бъдат установени.

"Ислямска държава продължава да представлява заплаха за САЩ и партньорите в региона", каза говорител на Централното командване на САЩ в изявление за удара.

Анализатори казват, че много местни бойци може да са се върнали към нормалния живот, но са готови да включат отново, когато се появи възможност.

Атентаторът от Париж не обжалва доживотната си присъда

Атентаторът от Париж не обжалва доживотната си присъда

Никой от другите обвиняеми също не е обжалвал присъдата си