Лидерът на групировката Абу Бакр Ал Багдади е бил убит при военно нападение на САЩ, твърдят източници, цитирани от CNN.

Смята се, че лидерът на Багдади е бил убит при нападение, проведено от американските военни в Северозападна Сирия в събота.

Това твърди високопоставен американски служител по отбраната.

Багдади се появи за първи път от 5 години

Багдади се появи за първи път от 5 години

Главатарят на ДАЕШ се заканва борбата срещу Запада да продължи

Очаква се окончателното потвърждение, след проведените ДНК и биометрични тестове, посочват и двата източника на CNN.

Служителят на отбраната допълва, че Багдади е взривил жилетка с експлозиви (т.нар. шахидски пояс) по време на нападението, което е популярна практика при терористите.

ЦРУ съдейства за намирането на лидера на ДАЕШ, заяви служителят на отбраната.

През април беше съобщено, че Багдади се е появил за пръв път от пет години във видео, публикувано в понеделник от джихадистката организация.

Не е ясно кога точно клипът е бил заснет, но човекът, за когото се твърди, че е самият Багдади, споменава за дългогодишната борба за Багуз, последния бастион в Източна Сирия, която приключи през март.

Но той настоява, че операциите на ДАЕШ срещу Запада са част от "дълга битка" и че групировката "ще отмъсти" за убитите членове.

Багдади, предполагаемо на 47 г., в клипа има дълга сива брада, която изглежда боядисана и говори бавно, като често спира.

Съпруга на ДАЕШ разкрива роля в подпомагането на ЦРУ за издирването на Багдади

Съпруга на ДАЕШ разкрива роля в подпомагането на ЦРУ за издирването на Багдади

Била е съпруга на много влиятелния министър на петрола на ДАЕШ

Той се появява за последен път на публично място в Мосул през 2014 г., когато обявява ислямски "халифат" в териториите на ИС, които след това се държат в Сирия и Ирак.

Оттогава многократно бе съобщавано, че той е убит или ранен.

Последният му гласов запис на поддръжниците му бе разпространен през август, осем месеца след като Ирак обяви, че е разгромил джихадистите.

Припомняме, че през февруари тази година беше съобщено, че Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия.

След като областта, контролирана от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха ликвидирани, местонахождението на Багдади се превърна в нарастващ фокус.

Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията "Ал Нури" в иракския град Мосул в средата на 2014 г.