Най-високопоставената пленница от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е изиграла централна роля в хайката за Абу Бакр ал Багдади, като е помагала да бъдат идентифицирани безопасни къщи, използвани от главатаря на терористите, а в един от случаите да се определи местоположението му в иракския град Мосул, разкрива британското издание "Гардиън".

Жената на ДАЕШ, Нисрин Асад Ибрахим, по-известна с псевдонима си Ум Сейяф, е помагала на ЦРУ и служители на кюрдското разузнаване в Иракски Кюрдистан да изградят подробен портрет на движенията, скривалищата и мрежите на Багдади, разкриват разследващи. Твърденията са потвърдени от Ум Сейяф в първото ѝ интервю, откакто е била заловена при спецакция на Delta Force в Сирия преди четири години, при която е бил убит съпругът ѝ, тогавашният министър на петрола на ДАЕШ.

29-годишната Ум Сейяф е силно противоречива фигура, която е обвинена в участие в някои от най-ужасните престъпления на терористичната групировка, включително поробването на заловения американски хуманитарен работник Кейла Мюлър и няколко жени и момичета от кюрдската етно-религиозна група йезиди, които са били изнасилвани от високопоставени главатари на ДАЕШ.

Тя беше осъдена на смърт от съд в иракския град Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, като е разговаряла с "Гардиън" в затвор в града.

Багдади се появи за първи път от 5 години

Багдади се появи за първи път от 5 години

Главатарят на ДАЕШ се заканва борбата срещу Запада да продължи

Правозащитната адвокатка Амал Клуни (съпругата на актьора Джордж Клуни) е поискала прехвърлянето на Ум Сейяф от Ирак в САЩ, за да бъде съдена за престъпленията си. Клуни е заявила пред Съвета за сигурност на ООН през април, че Ум Сейяф е държала пленниците завързани в една стая, подстрекавала е да бъдат бити и ги е гримирала, за да ги подготви за изнасилване.

Ум Сейяф е била съпруга на Фатхи Бен Аун Бен Джилди Мурад ал Тунис, близък приятел на Багдади и ветеран на групировката, който е бил сред най-важните членове по време на ликвидирането му.

През февруари 2016 г. тя е идентифицирала къща в Мосул, в която се смята, че е пребивавал Багдади. Според кюрдски официални лица обаче американски командири се противопоставили на призивите за въздушен удар по къщата, като по-късно за признали, че най-издирваният човек в света вероятно е бил вътре - животът му е бил спасен от трескава активност в небето над Ирак през тази нощ и страх от цивилни жертви в гъсто населените квартали.

"Казах им къде е къщата", заявила Ум Сейяф, допълвайки: "Знаех, че е бил там, защото това беше една от къщите, които бяха осигурени за него, и едно от местата, които най-много му харесваха."

Главатарят на ДАЕШ Багдади избягал при опит за преврат от собствените му бойци

Главатарят на ДАЕШ Багдади избягал при опит за преврат от собствените му бойци

Опитът за преврат бил направен от чуждестранни бойци

Бракът ѝ и джихадисткият ѝ произход - нейното семейство е било интегрална част от ръководството на ДАЕШ, са ѝ дали възможност да бъде по-приближена до Багдади, отколкото почти всички други жени от ДАЕШ. Като една от най-важните съпруги на групировката, тя е имала рядък достъп до срещи и лични разговори и е присъствала няколко пъти, когато Багдади е записвал на аудио пропагандни послания в дома, който е споделяла със съпруга си.

"Той го правеше това в нашата дневна в Таджи (град в централен Ирак)", уточнила тя, добавяйки: "Съпругът ми тогава беше шеф на медията на ДАЕШ и Багдади често го посещаваше."

Спецакцията през май 2015 г., при която е ликвидиран Тунис, известен като Абу Сейяф, и в която Ум Сейяф е била заловена, беше повратна точка в 5-годишната война срещу ДАЕШ, която беше окончателно разгромена преди 2 месеца в последния си анклав Багуз, на около 95 км от мястото, където тя е била хваната в петролното находище Омар, където са се намирали.

„Ислямска държава” публикува нов запис с Багдади

„Ислямска държава” публикува нов запис с Багдади

Все още не се е знаели дали Багдади е жив или мъртъв

Първоначално Ум Сейяф е отказвала да сътрудничи с похитителите си и е останала враждебна, а понякога и избухлива в килията си в Северен Ирак. Но в началото на 2016 г. тя е започнала да разкрива някои от най-чувствителните тайни на организацията, нищо повече от това как Багдади се е придвижвал и действал.

В продължение на много часове Ум Сейяф е разглеждала картите и снимките, поставени на маса пред нея, заедно с американски мъже. "Те бяха много учтиви и носеха цивилни дрехи", каза тя, допълвайки: "Аз им показах всичко, което знаех."

Скоро тя станала неразделна част от опитите за събиране на разузнавателни данни заедно с американски и кюрдски офицери, които са ги завели до скривалище в западната част на града, което е било приготвено за Багдади от леля ѝ, която е била с него от самото начало. Тя управлява мрежа за безопасни къщи за него. Тя е сестра на баща ѝ.

Говорейки за Багдади, тя изтъкнала: "Той често ни посещаваше в Сирия. Преди да се преместим в Омар (петролното поле), живеехме в къща в Шадада (град в близост)."

Водената от САЩ коалиция проверява информация, че Багдади е жив

Водената от САЩ коалиция проверява информация, че Багдади е жив

Коалицията е наясно с различна информация и слухове за местоположението на Багдади

Именно там Мюлър е била държана в продължение на месец в края на 2014 г. заедно с още около 9 жени и момичета йезиди, поробени от ДАЕШ. Ум Сейяф е обвинена от американското правителство, че е държала за заложник американската хуманитарна работничка заедно с йезидите, и че е била страна в сексуалното насилие срещу Мюлър в ръцете на Багдади. Мюлър се смята, че е починала в Ракка през 2015 г.

Ум Сейяф отрича обвиненията.

За местонахождението на Багдади сега, Ум Сейяф предполага, че се е върнал в Ирак, където винаги се бил чувствал в голяма безопасност. "Никога не се е чувствал добре в Сирия, винаги е искал да бъде в Ирак. Той идваше само да направи нещо и да си тръгне. Последното, което чух за него, той искаше да отиде в Каим и Букамал, но това беше преди известно време", посочила тя.