Главатаря на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се е появил за пръв път от пет години във видео, публикувано в понеделник от джихадистката организация, предаде Daily Mail.

Не е ясно кога точно клипът е бил заснет, но човекът, за когото се твърди, че е самият Багдади, споменава за дългогодишната борба за Багуз, последния  бастион в Източна Сирия, която приключи миналия месец.

Битката за Багуз свърши - казва мъжът, седнал с кръстосани крака на възглавница и се обръща към трима мъже, чиито лица са замъглени.

Но той настоява, че операциите на ДАЕШ срещу Запада са част от "дълга битка" и че групировката "ще отмъсти" за убитите членове.

Багдади, предполагаемо на 47 г., има дълга сива брада, която изглежда боядисана и говори бавно, като често спира.

Той се появява за последен път на публично място в Мосул през 2014 г., когато обявява ислямски "халифат" в териториите на ИС, които след това се държат в Сирия и Ирак.

Главатарят на ДАЕШ Багдади избягал при опит за преврат от собствените му бойци

Главатарят на ДАЕШ Багдади избягал при опит за преврат от собствените му бойци

Опитът за преврат бил направен от чуждестранни бойци

Оттогава многократно бе съобщавано, че той е убит или ранен.

Последният му гласов запис на поддръжниците му бе разпространен през август, осем месеца след като Ирак обяви, че е разгромил джихадистите.

Припомняме, че през февруари тази година беше съобщено, че Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия. 

След като областта, контролирана от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха ликвидирани, местонахождението на Багдади се превърна в нарастващ фокус.

Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията "Ал Нури" в иракския град Мосул в средата на 2014 г.