Главатарят на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия, смятат представители на иракските и западните специални служби, като оттогава терористите дават огромна парична награда за главата на основния заговорник, пише британският в. "Гардиън".

Смята се, че инцидентът е станал на 10 януари в село близо до град Хаджин в долината на река Ефрат, където джихадистката групировка контролира последната си територия. Представители на разузнавателните служби твърдят, че планираното покушение срещу Багдади е довело до престрелка между чуждестранни бойци и телохранителите на главатаря беглец на терористите, която го е накарала да избяга в близките пустини.

САЩ: ДАЕШ загуби 99,5% от територията си в Сирия

САЩ: ДАЕШ загуби 99,5% от територията си в Сирия

До седмици групировката окончателно ще бъде изтласкана

ДАЕШ е предложила награда на всеки, който убие Абу Муат ал Джазаири, смятан за чуждестранен боец ветеран, един от приблизително 500 бойци на ДАЕШ, за които се смята, че са останали в района. Въпреки че ДАЕШ не са обвинили Джазаири директно, даването на награда за главата на един от нейните високопоставени членове е необичайна стъпка, а представители на специалните служби смятат, че той е бил централният заговорник.

"Те са го разбрали точно навреме", посочил представител на разузнаването, допълвайки: "Имаше сблъсък и двама души бяха убити. Това е бил чуждестранен боец, част от неговите най-доверени хора."

Представители на иракските служби и техни колеги от Великобритания и САЩ са убедени, че Багдади наскоро е прекарал време в последния редут на т. нар. халифат, където непримиримите членове на групировката се прегрупираха след две години загуби на бойното поле.

ДАЕШ владее само 4 квадратни километра в Сирия

ДАЕШ владее само 4 квадратни километра в Сирия

Едно зло по-малко

Сред тях са високопоставени главатари и останките от чуждестранни бойци, които наводниха Сирия и Ирак в периода между 2013 и 2015 г., раздувайки редиците на терористичната групировка до най-малко 70 000 души. Понастоящем остават около 500 екстремисти заедно със семействата си, обградени от подкрепяните от САЩ кюрдски сили на сирийската страна на иракската граница и от подкрепяните от Иран шиитски милиции от другата страна на границата.

След като областта, контролирана от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха ликвидирани, местонахождението на Багдади се превърна в нарастващ фокус. Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията "Ал Нури" в иракския град Мосул в средата на 2014 г.