Някога простиращият се на огромни територии "халифат" на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е бил ограничен до джоб от 4 квадратни километра територия в източната част на Сирия. Това обяви високопоставен кюрдски командир, цитиран от "Франс прес".

С подкрепата на оглавяваната от САЩ военна коалиция, Сирийските демократични сили (СДС) са в последните етапи от настъплението, започнало преди повече от 4 месеца срещу последния бастион на терористите.

Русия обяви, че има доказателства за връзки между САЩ и ДАЕШ

Русия обяви, че има доказателства за връзки между САЩ и ДАЕШ

Москва призовава Вашингтон да спре със създаването на интриги

Постоянно смаляващ се брой терористи от ДАЕШ, водени предимно от иракски командири, сега защитават само шепа махали в долината на Ефрат, уточни местният командир на СДС Хевал Рони.

"Географски казано, под контрола на ДАЕШ има останали само четири квадратни километра, които се простират от Багуз до границата с Ирак", отбеляза той от района на Багуз.

"Сред тях има някои висши главатари на ДАЕШ... но не знаем кои точно", посочи Рони, който ръководи операциите на СДС в района.

Турция към САЩ: Няма разлика между ДАЕШ и кюрдските милиции в Сирия

Турция към САЩ: Няма разлика между ДАЕШ и кюрдските милиции в Сирия

"Турция се бори срещу терористи, не с кюрдите"

По думите му, той нямал информация за главатаря на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, за когото се смята, че все още е жив и е най-издирваният човек в света.

В интервю за АФП през миналата седмица, висшият командир на СДС заяви, че битката е прекратена, но че силите му ще се нуждаят от около месец, за да наложат пълен контрол над района и да обявят победа.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права повече от 1200 терористи и около 600 бойци на СДС са били убити от началото на офанзивата на 10 септември.

Допълва се, че над 400 цивилни също са загинали, като много от тях са убити при въздушни удари на международната коалиция.

Ирак ликвидира 30 главатари на ДАЕШ в Сирия

Ирак ликвидира 30 главатари на ДАЕШ в Сирия

След като Асад им разреши да удрят в страната му