Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калън, обяви, че няма разлика между терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и кюрдските милиции, действащи в Турция и Сирия.

В отговор на по-ранни заплахи на президента на САЩ Доналд Тръмп към Турция, Калън направи разлика между сирийските кюрди, от една страна, и базираната в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и "сирийския им клон" - "Отрядите за народна защита", от друга страна. Той също така призова Тръмп да спазва стратегическите ангажименти на САЩ към Турция.

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Започвайки изтеглянето от Сирия...

"Г-н Тръмп, фатална грешка е да се приравняват сирийските кюрди с ПКК, която е в списъка с терористичните организации на САЩ, и сирийския им клон "Отряди за народна защита". Турция се бори срещу терористи, не с кюрдите. Ще защитим кюрдите и другите сирийци срещу всички терористични заплахи", написа Калън в "Туитър" и допълни: "Терористите не могат да бъдат ваши партньори и съюзници. Турция очаква САЩ да зачитат нашето стратегическо партньорство и не иска то да бъде засенчено от терористична пропаганда. Няма разлика между ДАЕШ, ПКК, "Отрядите за народна защита" и тяхното политическо крило. Ние ще продължим да се борим срещу всички тях."

Офанзивата на Турция срещу кюрдите в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

Офанзивата на Турция срещу кюрдите в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

"Отдавна искахме САЩ да прекратят подкрепата за сирийските кюрди"

Коментарите на Калън идват скоро след като Тръмп предупреди, че Вашингтон ще "опустоши Турция икономически", ако страната атакува кюрдите в Сирия след изтеглянето на американските войски. Той също така заяви, че САЩ ще атакуват ДАЕШ, "ако се преобразят", въпреки че американските войски ще се изтеглят от Сирия.