Иракските военновъздушни сили са ликвидирали 30 висши командири на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в източната сирийска провинция Дейр ез Зор, съобщават руски медии.

Въздушният удар идва, след като вчера беше съобщено, че сирийският президент Башар ал Асад е предоставил на иракските самолети разрешение за извършване на удари срещу ДАЕШ в страната.

Асад разреши иракски удари над Сирия

Асад разреши иракски удари над Сирия

Не е необходимо специално разрешение от Дамаск

"Днес иракски самолети F-16 извършиха болезнен и мощен въздушен удар  по Ал Сусах на сирийска територия. Целта е напълно унищожена - двуетажна къща, използвана като убежище за терористи и място за срещи", уточниха в изявление от иракските военновъздушни сили, подчертавайки, че "30 висши командири на ДАЕШ" са провеждали среща в сградата по това време.

По-рано този месец иракски самолети удариха среща на терористи от ДАЕШ в района, твърдейки, че са ликвидирали 44 ислямистки екстремисти.

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Вашингтон може удължи до 90 дни освобождаването на Ирак от санкции срещу Иран

Село Ал Сусах се намира близо до източния сирийски град Хаджин, който доскоро беше една от последните крепости на джихадистите в Сирия. Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) също се сражават с ДАЕШ в района.

Ударът срещу терористите идва в контекста на изтеглянето на САЩ от Сирия, след като американският президент Доналд Тръмп обяви на 19 декември, че американските войски са постигнали целта си да победят ДАЕШ в близкоизточната страна.

САЩ вдигнаха военна база на иракско-сирийската граница

САЩ вдигнаха военна база на иракско-сирийската граница

Базата е необходима за установяване на контрол над границата със Сирия