Сирийският президент Башар Асад разреши извършването на иракски удари срещу ДАЕШ над Сирия. За тях няма да бъде необходимо специално разрешение от Дамаск. 

Това са съобщили сирийски медии. 

Това решение подчертава добрите двустранни отношения и сътрудничество в борбата срещу джихадистите. 

Асад получи писмото от иракския премиер Адел Абдел Махди с искане за координация между двете страни в борбата срещу тероризма.

Така Багдад получава "зелена светлина" за удари срещу групировката "Ислямска държава" вътре в Сирия, след като обяви разгрома на ДАЕШ в Ирак. 

Ирак удари по въздух "Ислямска държава" в Сирия

Ирак удари по въздух "Ислямска държава" в Сирия

Ликвидира 40 джихадисти

Припомняме, че иракските военновъздушни сили извършиха няколко удара срещу ДАЕШ в Сирия през миналата година с одобрението на сирийското правителство на президента Башар ал Асад и ръководената от САЩ международна коалиция, която се сражава с ДАЕШ.

Ирак, който обяви окончателна победа над ДАЕШ през декември, има добри отношения с Иран и Русия, основните съюзници на Асад в сирийския конфликт, въпреки че същевременно се радва на силна подкрепа от коалицията, оглавявана от САЩ.

ДАЕШ прибягна до партизански тактики, след като изостави целта си да контролира територии и да създаде самопровъзгласен халифат на територията на Ирак и Сирия.