Ирак е предприел въздушни удари срещу позиции на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") на територията на съседна Сирия, разрушавайки две сгради, в които са живели 40 терористи и е имало оръжия. Това обявиха от армията на Ирак, цитирани от "Ройтерс".

Изтребители Ф-16 са разрушили сграда, в която терористите са съхранявали оръжия, избивайки 10 от тях. Втори удар е разрушил сграда, помещаваща 30 бойци на ДАЕШ.

ДАЕШ, които някога контролираха една трета от територията на Ирак, до голяма степен бяха разгромени в страната, но продължават да извършват засади, убийства и бомбени нападения там и все още представлява заплаха по границата със Сирия.

"Успешната операция доведе до унищожаването на оръжеен склад, в който се намираха десетима терористи, имаше и ракети и взривни вещества, принадлежащи на банди на ДАЕШ", се уточнява в изявлението на иракските военни.

Иракските военновъздушни сили извършиха няколко удара срещу ДАЕШ в Сирия през миналата година с одобрението на сирийското правителство на президента Башар ал Асад и ръководената от САЩ международна коалиция, която се сражава с ДАЕШ.

Ирак, който обяви окончателна победа над ДАЕШ през декември, има добри отношения с Иран и Русия, основните съюзници на Асад в сирийския конфликт, въпреки че същевременно се радва на силна подкрепа от коалицията, оглавявана от САЩ.

ДАЕШ прибягна до партизански тактики, след като изостави целта си да контролира територии и да създаде самопровъзгласен халифат на територията на Ирак и Сирия.