Държавният секретар на САЩ Майк Помпео увери иракския премиер Адел Абдул Махди, че САЩ все още са ангажирани с борбата с ДАЕШ (Ислямска държава) в Ирак и други области, въпреки планираното оттегляне на войски от Сирия, съобщава "Ройтерс".

"Министър-председателят Адел Абдул Махди разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който обясни подробностите за предстоящото изтегляне от Сирия и потвърди, че Съединените щати все още са ангажирани с борбата с Ислямска държава, тероризма в Ирак и други области" заявяват от кабинета на Махди.

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

Тръмп решил за изтеглянето от Сирия по време на телефонен разговор с Ердоган

След като Ердоган заплаши с операция срещу кюрдите в Сирия

Абдул Махди и Помпео също така обсъдиха решението на Вашингтон да удължи до 90 дни освобождаването на Ирак от санкции срещу Иран, което ще позволи на Багдад да продължи да внася ирански газ, който е от решаващо значение за иракското производство на енергия, допълват от кабинета на иракския премиер.

Администрацията на Тръмп отново наложи санкции върху иранския износ на през ноември, като цитира ядрената програма и иранска намеса в Близкия изток, но предостави освобождавания на няколко купувачи за задоволяване на потребителските енергийни нужди.

САЩ дава на Ирак 45 дни без санкции за внос на газ и енергийни доставки от Иран

САЩ дава на Ирак 45 дни без санкции за внос на газ и енергийни доставки от Иран

Ирак получава време за предприемане на стъпки към енергийна независимост

Вашингтон даде на Ирак 45-дневно позволение за вноса на газ от Иран, когато отново наложи санкции срещу петролния сектор на Иран на 5 ноември. Иракските власти заявиха, че са нужни около две години, за да намерят алтернативен източник.

Ирак разчита в голяма степен на иранския газ, за ​​да захранва своите електроцентрали.

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

US самолетоносач навлезе в Персийския залив

За първи път от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран

В края на ноември, Иран предупреди, че базите на САЩ в Афганистан, ОАЕ и Катар и американските самолетоносачи в Персийския залив са в обхвата на ирански ракети.

Иран, който твърди, че ракетната програма е чисто отбранителна, заплаши да наруши петролните доставки през пролива Хормуз в Персийския залива, ако САЩ се опитат да попречат на иранския износ на петрол.

В началото на декември, иранският флот пусна стелт разрушител собствено производство в Персийския залив, тъй като "напрежението с врага САЩ се увеличава".

Миналата седмица, командващ на революционната гвардия на Иран коментира, че са извършили тест с балистични ракети. Страната обясни, че ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде