Президентът на САЩ Доналд Тръмп е взел шокиращото решение за изтегляне на американските войски от Сирия по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който заявил, че Турция може да прочисти останалите джихадисти от страната, съобщават турски медии, цитирани от "Франс прес".

Тръмп смая официални лица и съюзници в сряда с решението си да изтегли 2000 американски военнослужещи, твърдейки, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е била победена в Сирия.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

Ходът на Тръмп дойде, след като Ердоган заплаши да предприеме операция срещу кюрдите в Сирия, които се сражават срещу ДАЕШ с американска военна помощ.

Ердоган и Тръмп са разговаряли миналия петък по телефона и по време на разговора Тръмп казал на съветника си по националната сигурност Джон Болтън да "започне работа" по подготовката за изтеглянето на американските войски от Сирия, пише в. "Хюриет".

Турското издание посочва, че заповедта на Тръмп към Болтън е дошла, след като той попитал Ердоган дали Турция ще "прочисти останалите елементи на ДАЕШ, ако се изтеглим от Сирия".

Изтеглянето на САЩ ще позволи възраждане на ДАЕШ в Сирия, предупредиха кюрдите

Изтеглянето на САЩ ще позволи възраждане на ДАЕШ в Сирия, предупредиха кюрдите

Ще създаде политически и военен вакуум в региона

Ердоган се твърди, че казал на Тръмп, че Турция е разчистила ДАЕШ по време на първата си военна операция в Северна Сирия между 2016 и 2017 г. и би могла да го стори отново. Тръмп отговорил, като му казал да дава смело напред и да го направи.

Отношенията между съюзниците от НАТО Анкара и Вашингтон се обтегнаха заради американското присъствие в Сирия, след като американците подкрепиха "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които са част от Сирийските демократични сили (СДС).

Миналата седмица Ердоган заяви, че Анкара ще предприеме офанзива срещу сирийските кюрди в "следващите няколко дни" в източната част на Ефрат, където има американски военни части заедно със СДС.

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Франция противоречи на САЩ: ДАЕШ не е изтрита от картата в Сирия

Въпреки че ДАЕШ била по-слаба отвсякога