Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") не е изтрита от картата, включително тя не е изкоренена, необходимо е окончателно да победим военно последните джобове на терористите. Това коментира френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли в "Туитър".

"ДАЕШ е по-слаба от всякога. ДАЕШ загуби повече от 90% от територията си. ДАЕШ вече няма логистика, каквато имаше. ДАЕШ се укрива и се сражава с партизанска тактика", посочи Парли.

Думите на Парли са по повод обявеното вчера от американския президент Доналд Тръмп, че ДАЕШ вече били победени в Сирия и че това била единствената причина за САЩ да бъде в близкоизточната страна по време на неговото президентство.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

От своя страна министърът по европейските работи Натали Лоазо също коментира ситуацията, изтъквайки, че Франция ще запази участието си в коалицията, сражаваща се с ДАЕШ в Сирия.

"Вярно е, че коалицията постигна значителен напредък в Сирия, но борбата продължава и ще продължим", коментира тя.

Лоазо добави, че в настоящите геополитически обстоятелства, Европа трябва да взема решения независимо от САЩ, защото Европа има свои собствени приоритети.

Изтеглянето на САЩ ще позволи възраждане на ДАЕШ в Сирия, предупредиха кюрдите

Изтеглянето на САЩ ще позволи възраждане на ДАЕШ в Сирия, предупредиха кюрдите

Ще създаде политически и военен вакуум в региона

"Ние отново трябва да помислим за стратегическата автономия при вземането на решения. Когато се изправим пред пряка заплаха, трябва да решаваме и да действаме автономно... Може да имаме свои собствени приоритети", заключи Лоазо.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че е започнало изтеглянето на американските войски от Сирия и че САЩ започват следващата фаза от кампанията си за ликвидиране на терористичната групировка.

Франция разположи изтребители в Йордания и артилерия по протежението на сирийската граница в Ирак като част от оглавяваната от САЩ международна коалиция, както и неразкрит брой специални части.

Великобритания остава в Сирия

Великобритания остава в Сирия

Ислямска държава продължава да е заплаха за Острова