Руското външно министерство обяви, че има доказателства за връзки между САЩ и ДАЕШ "Ислямска държава", като американски специални части са пристигнали в затвор с ислямисти, за да предотвратят изтичането на информация за спонсориране на терористи, съобщава министерството, цитирано от "РИА Новости".

Министерството обръща внимание на постоянно постъпващи сведения и доказателства за "ако не директни, то непреки, връзки между американците и ислямистите".

"Става въпрос и за неотдавнашно изявление на талибанското движение за целенасочено нападение от американски специални части за залавяне на един от талибанските затвори в афганистанската провинция Бадгис, в който държат бойци от ДАЕШ, заловени в северен Афганистан през август 2018 г. Всички тези лица са отведени от специалните части в неизвестна посока", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

Отбелязва се, че сред бойците може да има граждани на Русия и държави от Централна Азия.

Тръмп частично се изтегля от Афганистан

Тръмп частично се изтегля от Афганистан

Белият дом ревизира стратегията си срещу талибаните

"Такъв интерес към ислямисти показва дали САЩ не са се опитали да предприемат такива действия, за да предотвратят изтичането на информация, че споменатите бойци от ДАЕШ могат да съобщят за истинските си спонсори", добави министерството.

Руското министерство също така заявява, че САЩ всъщност искат да обвинят Русия в подпомагане на ДАЕШ, включително в прехвърляне на терористи от Сирия и Ирак в Афганистан, за което специалните служби на САЩ подготвят "подхвърляния" в медиите на Афганистан и някои западни страни.

Москва призовава Вашингтон да спре със създаването на интриги около Афганистан и да насърчи мирно разрешаване на ситуацията в страната.

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Наемниците могат да защитят съюзниците на САЩ от иранци и сирийци