Основателят на академията за наемници "Блекуотър" Ерик Принс предлага частни военни да заместят американските войски, които се изтеглят от Сирия, съобщава "Индипендънт".

Принс, чиято фирма бе опозорена след убийството на цивилни в Ирак заяви, че наемниците могат да защитят съюзниците на САЩ и да противодействат на иранското влияние, след като САЩ напуснат страната.

"Съединените щати нямат дългосрочно стратегическо задължение да останат в Сирия. Но също така мисля, че не е добра идея да изоставим нашите съюзници", обяснява той. Съюзниците, за които Принс говори, са сирийските демократични сили, предимно кюрдска милиция, които са ключов партньор на САЩ в борбата срещу ДАЕШ в Сирия.

Доналд Тръмп внезапно обяви, че САЩ ще изтеглят войските си от Сирия миналия месец, което накара мнозина в собствената му администрация да изразят загриженост, че бързият изход ще застраши тези съюзници и заплашва да провали борбата с ДАЕШ. Решението подтикна министъра на отбраната Джим Матис да подаде оставка.

Сирийските демократически сили заявиха, че изтеглянето на САЩ ги изправя пред атака от страна на Турция, която ги счита за терористична организация.

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Започвайки изтеглянето от Сирия...

Принс обясни, че използването на наемници ще позволи на Тръмп да спази обещанието си от предизборната кампания и да сложи край на "вечните войни", но да остави някаква защита. Но бившият "тюлен" от ВМС добави, че опасността за сирийските демократични сили идва от сирийските и иранските сили, а не от Турция.

"Американската история е изпълнена с публични и частни партньорства, на места, където частният сектор може да запълни тези пропуски. Ако няма някаква стабилна способност да се защитят от наземни и конвенционални атаки на иранци и сирийци, нашите съюзници ще бъдат унищожени", обяснява Принс.

Неговите коментари създават известно объркване, тъй като сирийските демократични сили разглеждат Турция като много по-голяма заплаха от Дамаск.

Тъй като изтеглянето на САЩ се превръща в реалност, кюрдите преговарят със сирийското правителство, за да се позволи връщане на сирийската армия в някои райони и да се предотврати турско нахлуване.

Ердоган и Тръмп постигнали "историческо разбирателство" за Сирия

Ердоган и Тръмп постигнали "историческо разбирателство" за Сирия

Двамата обсъдиха зона за сигурност в Сирия

Компанията "Блекуотър" е основана от Принс през 1997 г. и е получила стотици милиони долари от американски правителствени договори по време на войните в Ирак и Афганистан, като осигурява подкрепа за американските сили и охрана на служители и инсталации.

Компанията става известна с инцидент от 2007 г., в който четирима наемници убиват 14 цивилни граждани на Ирак на площад Нишур, Багдад. И четиримата са осъдени за убийство през 2014 г., като случаят предизвика мащабни проверка относно използването на американски частни военни изпълнители в Ирак. В годините след това компанията претърпя няколко промени в името си и Принс в крайна сметка продаде активите си на група частни инвеститори.

Предложението на Принс за наемници в Сирия следва подобно предложение за приватизация на борбата срещу талибаните в Афганистан. През 2017 г. "Ню Йорк таймс" съобщи, че тогавашния съветник на Тръмп, Стив Банън, възлага на Принс да предложи алтернатива на изпращането на още войници в страната. Самият Принс е дарил 250 000 долара за президентската кампания на Тръмп.

Неговият план включваше сила от около 6 000 наемници, бивши членове на американски и европейски специални части и обучение за афганистанските войски. Според информацията тогава, планът е харесан от Тръмп, който е разочарован от нарастващите разходи в 17-годишния конфликт.

САЩ започват да изтеглят военна техника от Сирия

САЩ започват да изтеглят военна техника от Сирия

Не уточнява за какъв вид техника става въпрос, както и къде и как са доставени