Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис напуска поста си в края на февруари, съобщи в Туитър американският президент Доналд Тръмп.

В постинга си той заявява, че ген. Матис ще се пенсионира, след като две години е бил част от неговата администрация.

"По време на службата на Джим беше постигнат огромен напредък, особено по отношение на придобиването на нова бойна техника." - пише Тръмп.

Той допълва, че скоро ще бъде обявено името на новия министър на отбраната и изразява благодарност към Матис.

Междувременно Би Би Си съобщи, че Джим Матис подал оставката си, като в писмо до Тръмп е поискал да се оттегли като шеф на Пентагона, не да бъде пенсиониран.

"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до Вашите, смятам, че е правилно да напусна поста. Последният ден от моята служба ще бъде 28 февруари 2019 г. - дата, до която има време да определите мой приемник и да потвърдите неговото назначаване" - казва министърът в писмото си.

От писмото се вижда, че между него и президента са възникнали разногласия за отношението съюзниците и към международния ред, както и към Русия и Китай, които Матис категорично определя като зловредни държави.

"Смятам, че подходът ни трябва да е решителен и недвусмислен към онези страни, чиито стратегически интереси все повече се конфронтират с нашите. Ясно е, че Китай и Русия, например, искат да оформят свят, съвместим с техния авторитарен модел, и да могат да налагат забрани на другите нации за решенията им по отношение на икономиката, дипломацията, сигурността. Да прокарват собствените си интереси за сметка на своите съседи, на Америка и на съюзниците ни. Ето защо трябва да използваме всички инструменти на американската власт да осигурим общата си отбрана.
Моите възгледи за уважение в отношението ни към съюзниците, както и ясната ми представа за двете зловредни държави - наши стратегически конкуренти, са поддържани и подкрепени със знания - плод на повече от четири десетилетия задълбочаване в тези проблеми. Трябва да направим всичко възможно, за да развиваме такъв международен ред, който е най-благоприятен за нашата сигурност, просперитет и ценности, и ние сме подкрепени в това усилие от солидарността на нашите съюзници." - пише ген. Матис.

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Към момента в Афганистан има около 14 хиляди...

Пълният текст на писмото му беше публикуван от сайта "The Atlantic" и други американски издания. 

Съобщението за оставката му идва само ден, след като Тръмп обяви, че изтегля американските военни от Сирия. Появиха се множество коментари, че позицията на Пентагона по този въпрос е била различна от тази на президента и че военните експерти са се опитали да го убедят да не предприема такава стъпка. Тя предизвика остри реакции на несъгласие, включително в средите на Републиканската партия.

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Линдзи Греъм и Марко Рубио