Съветниците на американския президент Доналд Тръмп са го убедили, че изтеглянето на войски от Афганистан трябва да се извършва постепенно. Това разкри в. "Вашингтон пост". Според негови източници, американската администрация не възнамерява да изтегли 7 000 войници от тази страна наведнъж.

Талибаните и САЩ отложиха преговорите заради разногласия

Талибаните и САЩ отложиха преговорите заради разногласия

Войната в Афганистан е най-продължителната в историята на САЩ

"Тръмп все още иска да изтегли войските, някой ден да оттегли всички сили, но в момента най-вероятно ще бъдат върнати много по-малко от 7 хиляди войници", коментираха представители на администрацията на Тръмп. "Военните съветници са го убедили, че едно малко и постепенно изтегляне на войски е най-доброто решение за момента", се казва в публикацията.

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Най-малко 7 афганистански граничари са убити

Източник в Белия дом също подчерта, че Тръмп все още не е взел окончателно решение за Афганистан и може да обяви пълното изтегляне на войските по всяко време.

Нови преговори за мир между талибаните и САЩ

Нови преговори за мир между талибаните и САЩ

Представители на Саудитска Арабия, Пакистан и ОАЕ също ще вземат участие

В края на декември в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че американският президент Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да подготви план за изтегляне на около 7 000 американски войници от Афганистан. Въпреки това ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Гарет Марки по-късно каза, че държавният глава не е издал съответното нареждане на Пентагона и не е взел такова решение.

Ликвидираха главатаря на талибаните

Ликвидираха главатаря на талибаните

При съвместна операция на афганистанските и американските военни…

Според официални данни в момента в Афганистан има около 14 хиляди американски войници. Те водят спецоперации срещу талибаните, но и обучават местната армия и полиция. В допълнение 16 хиляди войници от 30 страни членки на НАТО са разположени в страната, но те не участват в операции, а действат като военни съветници.