Групировката "Ислямска държава" загуби 99,5% от територията си в Сирия. Тя вече е върната на сирийския народ. В рамките на седмици, вече 100% от нея ще е техните ръце. Това обяви американският военен министър Патрик Шанахан, цитиран от Анадолската агенция. 

Той направи изявлението в Пентагона, по време на обсъждането на изтеглянето на американските войски от Сирия. Припомняме, че миналата година президентът Доналд Тръмп го обяви и вече бившият министър на отбраната Джеймс Матис подписа указа, преди да напусне поста си. 

Оттеглянето на военнослужещите, наброяващи повече от 2 хиляди души, може да отнеме от 60 до 100 дни.

По данни на Шанахан, групировката вече не е способна да управлява територии в страната, финансовото ѝ положение също не е добро. 

Някога простиращият се на огромни територии "халифат" на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е бил ограничен до джоб от 4 квадратни километра територия в източната част на Сирия. Това обяви по-рано високопоставен кюрдски командир.

С подкрепата на оглавяваната от САЩ военна коалиция, Сирийските демократични сили (СДС) са в последните етапи от настъплението, започнало преди повече от 4 месеца срещу последния бастион на терористите.

ДАЕШ владее само 4 квадратни километра в Сирия

ДАЕШ владее само 4 квадратни километра в Сирия

Едно зло по-малко

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права повече от 1200 терористи и около 600 бойци на СДС са били убити от началото на офанзивата на 10 септември.

Допълва се, че над 400 цивилни също са загинали, като много от тях са убити при въздушни удари на международната коалиция.