Ситуацията в сирийската провинция Идлиб може да предизвика миграционна криза в Европа. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, уточни АФП.

Макрон също добави, че офанзивата в Идлиб може да доведе до "хуманитарна катастрофа и ескалация на конфликта". Той призова лидерите на Германия, Русия и Турция да проведат среща на върха възможно най-скоро, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

Макрон и Меркел звъннаха и на Ердоган за среща с Путин за Сирия

Макрон и Меркел звъннаха и на Ердоган за среща с Путин за Сирия

Те обсъдиха възможността за провеждане на четиристранна среща с участието на президента на Русия Владимир Путин

По-рано Макрон, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, по време на телефонни разговори с руския президент Владимир Путин изразиха готовността си да се срещнат с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган за разрешаване на кризата в Идлиб. Лидерите на Франция и Германия също призоваха за незабавно прекратяване на огъня и хуманитарна помощ за нуждаещите се жители на провинцията.

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща

Подкрепени от турските въоръжени сили, сирийските опозиционни бойци започнаха офанзива в Идлиб на 20 февруари. Турската армия извърши артилерийски атаки по позициите на сирийските правителствени сили, в резултат на което отбраната на сирийската армия в районите на Кминас и Найраб беше разбита.

За да не позволят на опозиционните милиции да напредват, руската авиация атакува техните позиции. Това позволи на сирийските военни да отблъснат други атаки.

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Още петима турски войници са били ранени

По-късно Анкара заяви, че сирийските сили нападат турската армия. Според шефа на отдела за връзки с обществеността на президентската администрация на Турция Фахреттин Алтун при нападенията са убити двама турски войници.