Може и да не е армия на ЕС, но най-малко Франция и Германия могат заедно да провеждат телефонни разговори, пише "Политико".

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща на върха на Европейския съвет за евробюджета в Брюксел в четвъртък вечерта, за да телефонират на руския лидер Владимир Путин. Те му предложиха среща за договаряне спиране на огъня в Сирия.

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Още петима турски войници са били ранени

"Канцлерът и президентът искаха да предупредят президента Путин за хуманитарната ситуация на цивилното население в провинция Идлиб в Сирия", се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Времето за провеждане на разговора е въплъщение на безсилието на Европа и на международната общност да разрешат един от най-кръвопролитните конфликти в съвременната история.

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

За да защитават изтребителите ѝ F-16, които да удрят Асад

Около 900 000 цивилни, 60% от тях са деца, са вътрешно разселени от 1 декември 2019 г., алармира ООН.

Макрон и Меркел "призоваха за незабавно прекратяване на враждебните действия" и поискаха страните "да не блокират достъпа на населението в нужда до хуманитарна помощ", допълват от прессекретариата на френския президент. Но в съобщението не се споменава, че Русия многократно е блокирала опити в Съвета за сигурност на ООН за постигане на споразумение за предоставяне на хуманитарна помощ в Сирия. 

Вместо това лидерите изразиха готовност да се срещнат с президента на Русия Владимир Путин и с турския лидер Реджеп Ердоган за намиране на политическо решение на кризата.

Су-24 на Русия удариха "терористи" в Сирия

Су-24 на Русия удариха "терористи" в Сирия

Помага на силите на Башар Асад

От Кремъл пък обявиха в съобщение, че разрешаването на сирийската криза е в контекста на остро влошената ситуация в Идлиб в резултат на агресивни действия от екстремистки групи срещу сирийските правителствени сили и жителите

Според френски източници идеята за състоялия се телефонен разговор с Путин е на Макрон. Но разговорът е организиран в стаята на германската делегация в Европейския съвет, разкри германски дипломат. Двамата европейски лидери се очаква днес да телефонират и на Ердоган.

Появи се видео от стълкновение между бронирани машини на Русия и САЩ в Сирия

Появи се видео от стълкновение между бронирани машини на Русия и САЩ в Сирия

Опасни маневри

Европейският съвет също излезе със съобщение за ситуацията в Идлиб в четвъртък вечерта, в което обаче не се посочва Русия.

Подчертава се, че подновените военни офанзиви в Идлиб от сирийския режим и техните съюзници, причинило огромно човешко страдание, са недопустими. ЕС призовава всички актьори незабавно да прекратят бойните действия.