Има прогрес в преговорите за бюджета.

Това стана ясно след  първата част на преговорите в Брюксел късно вечерта в четвъртък.

Председателят  Шарл Мишел прекъсна заседанието на Европейския съвет вчера и се очаква днес по-късно да бъде постигнато споразумение.

Отделно лидерите провеждат срещи в рамките на форума.

Въпреки позитивния тон на разговорите договорка все още няма.

Евролидерите започват битката за бюджета

Евролидерите започват битката за бюджета

През следващите 7 г. се предлага бюджетът да е 1,09 трилиона евро, като отправната точка на преговори е 1,074% от БВП на блока

Припомняме, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще влязат в сблъсък за бюджетната рамка на Общността 2021-2027 г., след като Брекзит остави 75 милиарда евро дупка в хазната на блока.

В допълнение ЕС е изправен пред огромни предизвикателства и разходи, ако иска да изпълни целта си да се превърне във въглеродно неутрален до 2050 г., информира "Ройтерс".

През следващите 7 г. се предлага бюджетът да е 1,09 трилиона евро, като отправната точка на преговори е 1,074% от БВП на блока.

Много дипломати са скептични, че може да бъде постигнато споразумение днес или утре по време на срещата на евролидерите в Брюксел.

Вчера премиерът на Италия Джузепе Конте обяви, че предложението за бюджета на ЕС не отговаря на очакванията на страната.

Парите в бюджета на ЕС идват от митата върху внасяните на единния пазар стоки, данък върху продажбите, налаганите от Общността антимонополни глоби върху компании и вноските на държавите членки. Бюджетът се харчи за субсидиране на фермерите в ЕС, изравняване на стандарта на живот в Общността, управление на границите, изследвания, сигурност и различни хуманитарни програми за подпомагане на държави.

Европейската комисия предлага 1,1 на сто, а Европейският парламент, който ще гласува бюджета, настоява за 1,3%. За нетни бенефициенти като Полша колкото по-голям е бюджетът, толкова по-добре.