Турция е поискала от САЩ да разположи на южната си граница две батареи от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", за да е свободна да накаже евентуални бъдещи атаки на сирийската армия, подкрепяна от руските военновъздушни сили. Това съобщава "Блумбърг", позовавайки се на турско длъжностно лице в Анкара.

През последните три седмици повече от дузина турски войници бяха убити в наблюдателни пунктове в северозападната сирийска провинция Идлиб, след като сирийските правителствени сили и техните руски съюзници се опитват да смажат последния бастион на опозицията срещу президента Башар Асад.

Су-24 на Русия удариха "терористи" в Сирия

Су-24 на Русия удариха "терористи" в Сирия

Помага на силите на Башар Асад

Анкара би могла да използва изтребители F-16, за да нанесе удари по подразделения, лоялни на Асад в Идлиб, ако системи "Пейтриът" бъдат разположени във вилаета Хатай на границата между Турция и Сирия, за да осигурят защита, уточнило турското длъжностно лице, което е запознато с политиката на Турция в Сирия, и което пожелало да остане анонимно, защото информацията е чувствителна.

Турция все още очаква да получи отговор от САЩ на молбата, която е била изпратена през миналата седмица на Джеймс Джефри, американският пратеник за Сирия.

Посолството на САЩ в Турция е отказало коментар.

Появи се видео от стълкновение между бронирани машини на Русия и САЩ в Сирия

Появи се видео от стълкновение между бронирани машини на Русия и САЩ в Сирия

Опасни маневри

Въпреки че Турция иска разполагането на американските ПРО комплекси "Пейтриът", двете страни водиха спорове в продължение на години във връзка с исканията на Турция да закупи американските системи. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отказа да се съгласи на сделка, освен ако Турция първо не се откаже от модерната руска противоракетна система С-400, която тя закупи през миналата година, и която Вашингтон разглежда като заплаха за способностите на НАТО.

Турция не вижда искането за "Пейтриът", отправено към съюзник в НАТО в труден за страната момент, като изискващо някакви отстъпки от нейна страна, допълнило турското официално лице.

Турция се опитва да възпре офанзивата на подкрепяното от Русия сирийско правителство, която застрашава усилията ѝ за създаване на подконтролна зона в Идлиб и която може да отприщи изселването на над 2 милиона бежанци, които да се отправят към турската граница.

900 000 изселени от Северозападна Сирия от декември

900 000 изселени от Северозападна Сирия от декември

Тези данни са със 100 000 повече от предишните, съобщени от Организацията

Анкара изпрати хиляди войници в района, а президентът Реджеп Тайип Ердоган вчера обяви, че военните ѝ са завършили подготовката за настъпление, за да защитят своите интереси в Сирия.

След като бяха убити 14 турски войници при сирийски нападения, Турция е решена да изтласка сирийските сили преди края на този месец, дори с цената на обтягането на отношенията с Русия в туризма и търговията.

Според официалното лице Турция ще удря сирийските сили в офанзивата си да защити Идлиб, където около 40 000 подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, както и около 20 000 екстремисти, свързани с "Ал Кайда", са обградени. 

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

"Прелюдия към пълно поражение на екстремистите, което ще настъпи рано или късно"